İlaçta farkı depremzede ödüyor | Güney Gazetesi Mersin

İlaçta farkı depremzede ödüyor

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından depremzedelere yönelik bir kereye mahsus 3 aylık reçetesiz ilaç alımından sonra tekrar ilaç ihtiyacı olan depremzedelerin reçete ile ilaç alması gerekecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Mersin Eczacı Odası Başkanı Ecz. Özgün Sağır, tüm ilaç gruplarında fiyat farklarının ortaya çıktığını belirterek, “SGK’nın ödeme politikasından dolayı depremzede vatandaşlarımız ilaç fiyat farkı ödemek zorunda kalıyor. Bu konuda düzenleme yapılması gerekiyor” dedi.

İlaçta farkı depremzede ödüyor


MAYSA DERYAYEVA


Şubat ayında yaşadığımız büyük deprem felaketinden ötürü çadırlarda kalan ya da başka şehre gelen depremzede vatandaşlarımız bir kereye mahsus 3 aylık reçetesiz ilaç alabiliyor ancak tekrardan aynı ilacı satın almak istendiğinden muayene olarak reçete yazdırması gerekecek.

Reçetelerdeki yüzdeyle muayene katkı paylarını hala alındığını ifade eden Mersin Eczacı Odası Başkanı Ecz. Özgün Sağır, “Depremzedelere yönelik Sosyal Güvenlik Kurumu bir düzenleme yaptı. Bir defaya mahsus olmak üzere reçetesiz ilaç temin hakkı tanındı.  Mersin’e gelen bir depremzede üç aylık tansiyon ilacını reçetesiz alıyor ancak 3 ay sonrası reçeteli alması gerekiyor. Mutlaka reçete yazdırması gerekecek. Özellikle reçetelerdeki yüzdeyle muayene katkı payları hala çıkmıyor fakat bizim ilk günden beri söylediğimiz yaşadığımız sıkıntı ise ilaç fiyat farkları. Fiyat farkları hala çıkıyor çünkü tüm hastalar için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme politikasından dolayı artık yüzde muayene katkı payında ziyade fiyat farkları çok büyük rakamlar çıkıyor ancak depremzedelerde bu fiyat farkını ortadan kaldırmadıklarından dolayı şu an sahada bunun ciddi sıkıntısını yaşıyoruz” diye konuştu.

 

 

 

“SGK’NIN KONUYA EL ATMASI GEREK”

 

İlaç fiyat farklarına Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından el atılması gerektiğini söyleyen Sağır, ilaç fiyat farkının ağrı kesicide 35 lira olduğunu belirterek, “Hatta deprem bölgesindekiler için koordinasyonumuz olduğu için oradaki meslektaşlarımız iyi kötü oradaki konteynerlerde eczane açıyorlar. Hastadan muayene fark alınmıyor ama çok ciddi fiyat farkı çıkıyor. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımız çadırda kalıyor, elinde hiç bişey kalmamış birde o vatandaşlarımızdan fiyatı farkı almak zorunda kalınıyor. Bu da çok ciddi sıkıntı, bunu almasa eczanenin ayakta kalma şansı yok o yüzden acilen Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuya el atması gerekiyor. Fiyat farkları ilaçtan ilaca değişmekte olup ama hepimizin bildiği ağrı kesici de 35 liralık fiyat farkı çıkıyor. Fiyat farkı tansiyon, şeker rahatsızlığı olan hastalardan ilaçlarından, ağrı kesiciye kadar fiyat farkı çıkıyor” şeklinde konuştu.

 

 

 

“İLAÇ YOKLUĞU DEVAM EDİYOR”

 

Belirli grup ilaçlarda değil tüm ilaç gruplarında yokluğun yaşandığını söyleyen Sağır, bunun nedenin reel euro ile ilaç alım fiyatındaki euro farkından kaynaklandığına dikkat çekti.

Sağır, “Deprem yaşadığımız dönem ilaç yokluğu bir nebze azaldı ve ciddi üretim oldu ancak hala ilaç bulmakta sıkıntı yaşıyoruz.  Eczanelerimizde eskisi kadar yoğun olmasa da yüzde 15 oranında kronik ilaç yokluğu yaşanıyor. Ağırlıklı olarak şuruplar bunun nedeni cam şişe maliyetinden ötürü kaynaklanıyor.  Diğer ürünlerde Türkiye’ye etken maddeler ya da kendisi ithal oradan gelen ürünler bunun nedeni ise eurodaki ciddi makas açığından dolayı. Şu an euro 20 lira iken ilaçtaki euro 10 lira 30 kuruş olunca haliyle ilaçlarda sıkıntı yaşıyoruz. Belirli ilaç gruplarında değil tüm ilaç gruplarından sıkıntılar devam ediyor” dedi.