“Esnafın kârı günden güne düşüyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Esnafın kârı günden güne düşüyor”

Yüksek enflasyon ve art arda yapılan zamlar vatandaşın bütçesini etkiledi. Tüketicinin cebinde para kalmadığını ve alım gücünün düştüğünü dile getiren Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, “Ürünlerin fiyatı yükseliyor bizim karlılığımız günden güne düşüyor. Daha önce yüzde 30-35 oranında kar ederken şimdi yüzde 10 civarında kar ediyoruz. Vatandaşın cebinde para yok, insanlar halk ekmek kuyruğuna giriyorlar, belediyenin yemek kuyruğuna giriyorlar” dedi.

“Esnafın kârı günden güne düşüyor”


ELVAN KONUK


Ramazan ayının gelmesiyle Mersin esnafının umduğu hareketliliği bulamadığını belirten Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, esnafın ayakta durmakta zorlandığını söyledi. Turan, “Tüketicinin cebinde para kalmadı, alım gücü kalmadı. Ürünlerin fiyatı yükseliyor bizim karlılığımız günden güne düşüyor daha önce yüzde 30-35 oranında kar ederken şimdi yüzde 10 civarında kar ediyoruz. Vatandaşın cebinde para yok, insanlar halk ekmek kuyruğuna giriyorlar, belediyenin yemek kuyruğuna giriyorlar. Aradaki makas günden güne açıldı. Orta kesim denilen kesim yok oluyor ya fakirleşiyor ya da zenginleşiyor. Bir gelir adaletsizliği var. Piyasada Ramazan hareketliliği bu yıl yok. Mersin esnafının işlerinde durgunluk var. Normalde şarküteri, manav ve kasap ürünlerini çok güzel satardık. İnsanların alım gücü düşünce maalesef bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“ZİNCİR MARKETLER ARZ TALEP DENGESİNİ BOZUYOR”

 

Seçimlerden önce zincir marketlere karşı bir adım atılmasını beklediklerini dile getiren Turan, “Arz talep dengesini bozan sürekli fiyatları yükselten zincir marketlere karşı bir şey yapılmasını bekliyoruz. Mesela bunlar düşünün Konya’dan yumurta çıkıyor, yumurtanın tamamını alıyorlar. Zincir marketler daha uyguna alıp daha pahalıya satıyorlar. Mesela gidiyorlar çiftçiden patatesin tamamını alıyorlar. Çünkü bu marketlerin para sorunu yok. Bizim esnafımız da uyguna ürün bulamayınca daha pahalıya ürün alıyor. Hükümetimizden bunlar hakkında çözüm bekliyoruz” diye konuştu.