“Asgari ücret açlık sınırı üzerinde olmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Asgari ücret açlık sınırı üzerinde olmalı”

En düşük emekli maaşına ve emekliler için bayram ikramiyelerine zam yapılmasının ardından asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Geçen yıl asgari ücrete ara zam yapılmıştı ancak bu yıl olağanüstü bir durum olmazsa asgari ücrete ara zam yapılmayacağı açıklandı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, asgari ücretin normal ücrete düşürüldüğünü belirterek, “Asgari ücret açlık sınırı üzerinde olmalıdır” dedi.

“Asgari ücret açlık sınırı üzerinde olmalı”


MAYSA DERYAYEVA


En düşük emekli maaşının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyelerinin bin liradan 2 bin liraya çıkarıldı. Asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağına dair açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin, şu anlık ara zam düşünmediklerini belirtti. Bilgin, “Bir zam beklemiyorum. Olağanüstü bir durum olursa düşünülebilir. Asgari ücrete ara zam gelmeyecektir. Enflasyonun yüzde 20'lere gerilere düştüğü bir ortam var” dedi.

Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şube Başkanı Murat Doğan ise 2023 yılı için belirlenen 8 bin 506 liranın insanca yaşanabilir bir ücret olmadığını söyledi.

Asgari ücretin en düşük maaş olduğunu ve çalışanların yüzde 62,54’ünün bu ücreti aldığını belirten Doğan, asgari ücretin normal ücret seviyesine getirildiğine dikkat çekti.

 

 

Doğan, “Asgari ücrete çalışan kişi sayısının düşürülmesi gerekiyor. Avrupa ülkelerinde çalışanların yüzde 8’i asgari ücrete çalışırken, bizim ülkemizde çalışanların yüzde 62,54’ü asgari ücrete çalışıyor. Neredeyse çalışanların hepsi asgari ücret seviyesine düşürüldü. Asgari demek en düşük seviye demek, bu anlayışın değişmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Asgari ücretin yoksulluk sınırı ve açlık sınırı altında kaldığını ifade eden Doğan, “Açlık sınır şu anda 9 bin 425 lira seviyelerinde ve biz kamu çalışanları olarak enflasyonun yüksek olmasından dolayı üç ayda bir maaşların değişiklik istiyoruz. En azından asgari ücret açlık sınırı üzerinde olmalıdır. Şu anki asgari ücretle insanca yaşanabilir ücret olmadığını biliyoruz.  Tüm maaşlarda iyileştirme yapılmasını talep ediyoruz. İnsanca yaşanacak bir maaş istiyoruz en azından açlık sınırında ücret talep ediyoruz” dedi.