Avukatlar, özlük haklarının iyileştirilmesini talep ediyor | Güney Gazetesi Mersin

Avukatlar, özlük haklarının iyileştirilmesini talep ediyor

Mersin Barosuna kayıtlı avukatlar, özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik basın açıklaması yaptı. Mersin Barosunda yapılan basın açıklamasında konuşan Mersin Barosu Kamu Avukatları Komisyonu Av. Duygu Etli, “Kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek göstergeleri 5400 ek gösterge rakamında yükseltilmeli, özel hizmet tazminatı ve ek ödeme oranları artırılmalı” dedi.

Avukatlar, özlük haklarının iyileştirilmesini talep ediyor


MAYSA DERYAYEVA


Kamu avukatlarının özlük haklarını iyileştirmeye yönelik verilen sözlerin tutulmadığını hatırlatan Mersin Barosu Kamu Avukatları Komisyonu Av. Duygu Etli, “Kamu Avukatları 1943 yılından bu güne dek 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ‘Avukatlık Hizmetleri Sınıfı’ kapsamında, cumhuriyet savcıları gibi kamu gücünü temsil etmekte, yargı önünde yürütmenin temsilciliğini yapmakta, davalarda devleti savunup devlet yararını korumak için çalışmakta, idarenin iş ve eylemlerinin hukuka uygun olması ve kamu hizmetlerinin hukuki anlamda güvenirliğinin sağlanması için çaba sarf etmektedir. Bu çabaya karşılık olarak maalesef Sn. Cumhurbaşkanı ve Sn. Adalet Bakanlarınca tespit edilen sorunlar çözülmemiş, verilen sözler tutulmamış, kamu avukatlarının mali ve özlük haklarına yönelik bir iyileştirme yapılmamıştır. Verilen sözlerin üzerinden seneler geçmiş, Yargı Reformu kapsamında 6 yargı paketi çıkarılmış, fakat kamu avukatlarına dair hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuş olan 7. yargı paketinde de kamu avukatlarına yer verilmemiştir” diye konuştu.

 

 

 

“TAVAN UYGULANMASINA SON VERİLMELİ”

 

Etli, kamuda çalışan avukatların ek göstergeleri 5400 ek gösterge rakamına yükseltilmesini istediklerini söyledi.

Vekalet ücretinin tamamı Avukatlık Kanunu gereğince avukata ait olması gerektiğini ifade eden Etli, “Tüm kamu avukatlarının tek çatı altında toplanması ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda olduğu gibi kendi teşkilat yasalarına sahip olmaları ile çözülebilecektir. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın kendi teşkilat kanunları ile tek çatı altında toplanmaları kapsamlı bir mevzuat değişikliği gerektirdiğinden, gelinen bu aşamada mali haklarının düzeltilmesi bir nebze olsun yaralarına merhem olacaktır.  Bu sebeple, öncelikle kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek göstergeleri 5400 ek gösterge rakamında yükseltilmeli, özel hizmet tazminatı ve ek ödeme oranları artırılmalı, 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 20.000 gösterge rakamı üzerinden ödenecek bir ek tazminat maddesi eklenmeli, emekli olacak meslektaşlarımızın hakları da gözetilerek 20.000 gösterge rakamı üzerinden ödenecek ek ödemenin Emekli Sandığı Kanununa eklenmeli, vekalet ücretinin tamamı Avukatlık Kanunu gereğince avukata ait olmalı ve tavan uygulamasına son verilmelidir” şeklinde konuştu.