HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için soru önergesi verdi.
Dr. Rıdvan Turan soru önergesinde şunları söyledi: “Deprem bölgesinden Mersin’e göç eden yurttaşların sayısı hakkında çeşitli iddialar ileri sürülmüş olmakla birlikte Mersin’e yoğun bir göçün olduğu kentin deprem öncesine kıyasla dikkate değer derecede kalabalık olmasından anlaşılmaktadır. Deprem bölgesindeki yaraların sarılmasında AKP iktidarının yetersiz kaldığı depremin ilk gününden itibaren anlaşılmıştır. Deprem bölgesindeki mevcut yetersizlikler maalesef diğer kentlerde de devam etmektedir. Mersin’e göç eden depremzedelerin kahir ekseriyeti hâlâ çadırlarda yaşamaktadır. Yerel siyaset, STK ve dernek gibi kurum ve kuruluşlar kendi yeterlilikleri doğrultusunda Mersin’deki ihtiyaçları karşılamak için depremin ilk gününden itibaren yoğun biçimde çalışmaktadır. Fakat Mersin’e yönelik gerçekleştirilen göçler ciddi boyutlarda olduğu için yerel dinamiklerin Mersin’deki depremzedelere ilişkin yaptığı yardımlar da zaman zaman yetersiz kalmaktadır. Mersin’deki depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için merkezi hükümet, yerel dayanışma ağıyla uyumlu biçimde çalışarak depremzedelerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla politikalar geliştirmelidir. Depremzedelerin özellikle en fazla tercih ettiği kentlerin başında gelen Mersin’de yaşayan yurttaşlarımız, göç nedeniyle daha da fazla hayat pahalılığıyla karşı karşıya kalmaktadır. Yurttaşlar, barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadır. Mersin’deki yurttaşlarımızın karşı karşıya kaldığı hayat pahalılığının etkilerinin azaltılması için merkezi hükümetin kapsamlı politikalar uygulaması elzemdir.”
Dr. Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:
Mersin’e göç eden depremzedelerin sayısı kaçtır?
Mersin’e göç eden depremzedeler için iktidarınızın yaptığı çalışmalar nelerdir? Önümüzdeki süreçte Mersin’e göç eden depremzedeler için yapılacak çalışmalarınız nelerdir?
Deprem dolayısıyla Mersin’e gerçekleşen yoğun göç nedeniyle Mersinli yurttaşlarımızın hayat pahalılığının çözümü için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir?
Cumhurbaşkanlığınız tarafından Mersin’deki depremzedelerin yaşamlarının iyileştirilmesi için bütçe ayrılmış mıdır? Eğer bütçe ayrılmış ise ne kadar ayrılmıştır? Eğer ayrılmamışsa neden ayrılmamıştır? (Haber Merkezi)