Bakliyatçılar ana konteyner limanını bekliyor | Güney Gazetesi Mersin

Bakliyatçılar ana konteyner limanını bekliyor

Mersin dış ticaretinde önemli yere sahip bakliyat sektörü gerek dış ticaret faaliyetlerini hızlandırmak gerekse maliyetlerini düşürebilmek adına söz verilen Mersin Ana Konteyner Limanı’nın vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesini bekliyor.

Bakliyatçılar ana konteyner limanını bekliyor


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 3 No’lu Hububat ve Bakliyatın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. Bakliyat üretiminden insan sağlığı için oldukça faydalı bu ürünün tüketiminin artırılması için neler yapılması gerektiğine, dış pazarlarda yaşanan gelişmelerden sektörün beklentilerine kadar birçok konu ele alındı. Sektörün sorunlarının önemli bir bölümünün çözümü için üretimde planlama gerektiği konusunda görüş birliğine de varan üyeler, bir taraftan giderek artan kuraklığa dayanıklı yeni çeşitlerin geliştirilip üretiminin desteklenmesi gerektiğini söylerken diğer taraftan üretilen bu ürünlerin ticaretinin daha hızlı gerçekleştirilebilmesi için Mersin’e söz verilen ana konteyner limanının da hayata geçirilmesini istedi.

 

SEVİMLİ: “TARIM KORİDORU İLE TEDARİK SIKINTISI AZALDI”

 

3 No’lu Komite Başkanı ve Silva Agro Tarım Sahibi Mehmet Beşir Sevimli, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın sektöre yansımalarını değerlendirdi. Mersin’in bakliyat işleme ve ticaretindeki gücünü ve önemini hatırlatan Sevimli, “Mersin olarak maalesef savaşların yoğun yaşandığı bir coğrafyadayız. Önceki yıllarda Ortadoğu’da yaşanan savaşlar söz konusuydu. Bu sürecin sektörümüze yansımaları farklı olmuştu. BM aracılığıyla savaş bölgelerine, bölge halkının ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına bakliyat tedarik eden çok sayıda firmamız oldu. Rusya – Ukrayna Savaşı ise sektörü çok daha farklı etkiledi. Kuzeyde yağlık ayçekirdeğinde, soya, buğday, mısır ve bezelyede en büyük tedarikçi Ukrayna. Savaşın başlamasıyla birlikte ilk zamanlarda bu ürünleri getirmekte oldukça zorlandık. İthal edilen ayçekirdeğinin yarısına yakınının ülkemize Ukrayna’dan geldiği düşünülecek olursa sorunun ne kadar ciddi boyutlara ulaşabileceği daha net anlaşılacaktır. Ancak hükümetler arası kurulan diyalog sonrası oluşturulan tarım koridoru ile bu sorun büyümeden çözüldü ve rahat nefes alabildik” dedi.

 

 

 

FETTAHOĞLU: “MERSİN’DE İKİNCİ BİR LİMAN MUTLAKA GEREKLİ”

 

3 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Göze Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Fettahoğlu dış ticarete yönelik değerlendirmeler yaptı. Mersin’in dünya bakliyat ticaretinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Fettahoğlu, bu gücün artırılarak korunabilmesi adına dış ticaretin önünü açacak yatırımlara ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

Karşılarına en büyük sorun olarak Mersin Limanı’nda yaşanan yoğunluğun çıktığını dile getiren Fettahoğlu, “Mersin Limanı’nda kapasite artık doldu ve gelen talebe hızlı yanıt verebilmek zorlaştı. Şu anda gemiler en az bir hafta 10 gün sıra bekliyor. Bundan kaynaklı demoraj cezaları ödemek zorunda kalıyoruz. Mersin ticaretinin artabilmesi için Ana Konteyner Limanı’nın vakit kaybedilmeden yapılmasını bekliyoruz. Bu durum hem işlemlerimizi hızlandıracağı için ticaretimizi artıracak hem de maliyetlerimizi düşüreceği için sağlayacağımız rekabetçi fiyatlar nedeniyle de ürünlerimize talebi artıracak” diye konuştu.(Haber Merkezi)