“Üretimin olmadığı yerde tüketim olmaz” | Güney Gazetesi Mersin

“Üretimin olmadığı yerde tüketim olmaz”

Et ve Süt Kurumu’nun, Ramazan öncesi ithal karkas et ve ithal kesimlik dana ile kırmızı et piyasasına müdahale etmesiyle kasaplar iş yapamaz hale geldi.  Kilogram fiyatı 300 lirayı geçen eti alamayan dar gelirli vatandaş ise sofrasından eti eksiltti.  Et fiyatlarındaki artışı yorumlayan Mersin Kasaplar Odası Başkanı Erdal Pekmez, çözümün ithalatta değil yerli üreticiyi desteklemekten geçtiğini belirtti. Artan girdi maliyetleri karşısında besiciliğin bitme noktasına geldiğini söyleyen Pekmez, “Üretimin olmadığı yerde tüketim olmaz” dedi.

“Üretimin olmadığı yerde tüketim olmaz”


ELVAN KONUK

 

Mersin Kasaplar Odası Başkanı Erdal Pekmez, et fiyatındaki artışın temel nedenlerinin artan enflasyon ve üretimsizlik olduğunu söyledi. Ramazan ayında kasapların işlerinde beklenen artışın yaşanmadığını belirten Pekmez, “Mersin’de büyükbaş dana karkas kemikli etin kasaba geliş fiyatı 210 lira. Bunun yüzde 20-25 oranındaki yağ ve sinirden oluşan fire payı temizlendikten sonra 260 liraya mal oluyor. Kilogram satışı 280-300 arasında değişiyor. Küçükbaş kuzu koyun etinin kemikli halini kasaplar 175-200 liraya alıyor, kilogramını 180-200 liraya kemikli olarak 240-250 liraya da kemiksiz halini satıyor. Hayvanın kilosu yaşı cinsiyetine göre etin fiyatı da değişiyor” dedi.

 

 

“ET VE SÜT KURUMU KASAPLARA DA ET TEMİN ETSİN”

 

Girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle üreticilere de zarar ettiğini vurgulayan Pekmez, “Bin liralık dükkan kirası 5 bin liraya çıktı. Elektrik faturası bin 500 gelirken 7 bin gelmeye başladı, ambalaj yüzde 400 zamlandı, asgari ücretin arttırılması işverene yansıdı. Bu durum kasapların da zarar etmesine neden oldu” ifadelerini kullandı. 

Pekmez, “Önce kendi besicilerimizin tedbirini alacağız. Aile besiciliğini teşvik etmemiz lazım. Ramazan ayı boyunca her kesilen hayvana teşvik verilsin belli bir miktarda. Biz de verdiği oranda daha uyguna satış yapalım. Öte yandan Et ve Süt Kurumu et getiriyor, zincir marketlere de uygun fiyata veriyor. Zincir marketler bu eti 190 liraya satıyor. Et ve Süt Kurumu ise kıyma kilogramını 140, kuşbaşını ise 150 liradan satışa sunuyor. Hem fiyat farklılıkları oluşuyor hem de vatandaşlar uzun et kuyruğuna girerek saatlerce sıra bekliyor. Et ve Süt Kurumu’nun politikası yanlış kasaplara da et versinler, aynı fiyattan satalım, kurumların önündeki et kuyruğu azalsın. Bu konuda görüşmelerimiz sürüyor” şeklinde konuştu.