“Esnaf lokantaları zamlarla baş edemiyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Esnaf lokantaları zamlarla baş edemiyor”

“Esnaf lokantaları zamlarla baş edemiyor”


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Lokanta Kafeterya ve Pastaneler Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Gündoğdu, et fiyatlarındaki artışın restoranlara yansımasını değerlendirdi. Ramazan dolayısıyla restorana gelen 3 kişilik bir aileye 700-800 TL fiyat çıktığını ve bu fiyatlara herkesin tepki verdiğini kaydeden Gündoğdu, bir esnaf lokantasında böylesi rakamlar çıkmasını izah etmekte zorlandıklarını söyledi.

MTSO Mart ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının açılışında söz alan Başkan İzol önümüzdeki süreçte komite ve meclis üyeleriyle yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi. Komitelerin çalışmaları hakkında bilgi paylaşıp sorunları aktardı. Bu sorunların başında et fiyatlarındaki yükseliş ve bunların sektörlere yansıması geldi.

 

 

 

24 No’lu Lokanta Kafeterya ve Pastaneler Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Gündoğdu, et fiyatlarındaki artışın restoranlara yansımasını değerlendirdi. Restoranların da bu yükselişten ciddi zarar gördüğünü vurgulayan Gündoğdu, yalnız et değil tüm gıda fiyatları ile temizlik malzemesi fiyatlarının arttığını söyledi. Ramazan dolayısıyla restorana gelen 3 kişilik bir aileye 700-800 TL fiyat çıktığını ve bu fiyatlara herkesin tepki verdiğini kaydeden Gündoğdu, durumu anlatmaya çalışsalar da bir esnaf lokantasında böylesi rakamlar çıkmasını izah etmekte zorlandıklarını söyledi. Bugün etin balıktan daha pahalı olduğunu, buna rağmen balık restoranlarında daha yüksek fiyatlarla karşılaşıldığını belirten Gündoğdu, et restoranlarının büyük fedakarlıklarla çalışmak durumunda kaldığını dile getirdi. Gündoğdu, bu fiyat artışında uygulanan yanlış politikalar kadar yapılan stokçuluğun da etkili olduğuna inandığını sözlerine ekledi.

 

 

 

ERGÜVAN: “ET SATAMAZ DURUMA GELDİK”

 

4 No’lu Hayvansal Ürünler ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Aziz Ergüvan artan et fiyatlarına dikkat çekti. Aralık ayında 100 TL olan kesimlik dana fiyatlarının Mart ayında 210 TL’ye ulaştığını bildiren Ergüvan, “3 ayda yüzde 100’ün üzerinde artış var. Sebebi geçmişteki yanlış politikalar; sütlük hayvanların kesilmesi ve yeni üretimin olmaması. Fiyatlar her geçen gün artıyor ve et satamaz duruma geldik. Yaptığımız araştırmaya göre Türkiye’de kişi başı yıllık 14 kg et tüketimi var. Bu da günlük 15 bin hayvanın kesime gitmesi demek. Oysa üreticiler olarak bu sayıyı karşılayamıyoruz” dedi.

 

 

 

 

DOĞAN: “DAHA YÜKSEK ET FİYATLARIYLA KARŞILAŞABİLİRİZ”

 

Et fiyatlarını değerlendiren bir diğer Meclis Üyesi 4 No’lu Hayvansal Ürünler ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi’nden Yüce Hadi Doğan oldu. Fiyatların düşürülmesi için et ithal edildiğini ancak ithalatla gelen bu ürünlerin özel sektöre verilmediğini kaydeden Doğan şunları söyledi:

“Bu etler Et Balık Kurumu üzerinden devletin belirlediği marketlere gidiyor. Haberlerde kilosu 140 lira diye et fiyatları duymuşsunuzdur ama almaya çalışsanız bu rakamları bulmanız imkansız. Son yılların yanlış politikası nedeniyle fiyatlar yükseliyor. Bir kesimhane sahibi olarak söylüyorum; besiciler dişi mallarını kestirdi. Kesimlik mallar ithal ediliyor oysa ülkemize damızlık hayvan gelmeliydi. Uzun vadeli çözümler düşünülmeliydi. Yükselen yem fiyatları besicileri öldürdü. Besici kalmaması nedeniyle şu anda kesimhaneler çalışamaz halde. Bu politikalar devam ettiği sürece bunlar iyi günlerimiz daha vahim fiyatlarla karşılaşabiliriz.” (Haber Merkezi)