"Mersin’de aktif fay yok” | Güney Gazetesi Mersin

"Mersin’de aktif fay yok”

MESİAD’ın düzenlediği depremler ve Mersin konulu toplantıda uzmanlar Mersin’in deprem riskini masaya yatırdı.




Mersin Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hidayet Tağa, “Doğu Anadolu-Kıbrıs faylarına kentimiz yakın konumdadır. Kırılan fayların gerilmesi ve enerji boşalımından dolayı bizler bir süre artçı depremleri yaşayacağız. Ülkemizdeki aktif fayların yani deprem üretme potansiyeli olan fayların sayısı 485’ tir” dedi.

 

 

Mersin Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayati Koç; “Mersin’ e baktığımız zaman, deprem üretecek fayın var olduğu bilinmiyor ancak kentimize yakın faylar mevcut. Yakınımızdaki fay hatlarında yaşanabilecek depremlerden etkilenebiliriz. Bir depremin çok büyük olması için fay hattının uzun olması gerekiyor. Uzun olan faylar kırılma anında daha fazla enerji ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla etkisi daha büyük oluyor” dedi.

 

“BÜYÜK FELAKETTEN DERS ALMALIYIZ VE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

 

Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Erkan Demir de “2004-2011 yılları arasında yapılan araştırmalar Türkiye’ de 500’e yakın fay olduğunu gösteriyor. Bizlerin yapacağı en önemli şey önlem almaktır. Yapılaşma için uygun olmayan alanlar kullanıma açılmamalıdır” görüşünü dile getirdi.

 

“YAPI DENETİMİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ÖNEMSEMELİYİZ”

 

Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal “Bizlerin önemsemesi ve yapması gereken en önemli konular yapıların denetimi, kentlerin imar planları ve kentsel dönüşümdür. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizdeki imar affı ile yapısal sorunları olan binalara izin verildi. Bunun tekrar yapılmaması gerekmektedir” dedi. 

 

 

“Bu deprem hepimizin sınıfta kaldığı bir sınav”

 

İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Gülçin Barbaros Ak da “Henüz oluşma periyodunda olan yeni depremler bizleri kapıda bekliyor. Yaşadığımız bu deprem bizlere gösterdi ki hepimiz bu sınavda sınıfta kaldık. Yapı stoğu, bir şehirdeki tüm binaların niteliksel ve niceliksel olarak belirlendiği ve yapıların kullanım ömürlerinin belirlendiği veri tabanıdır. Bu bilgi ile deprem sonrasında oluşabilecek olumsuzluklar bizlere sürpriz olmaktan çıkacaktır. Alınacak önlemler, yapıların; zeminlere, planlara göre yapılması can ve mal kaybının önüne geçilmesini sağlayacaktır” dedi. (Haber Merkezi)