“Suyu kontrollü kullanmalıyız” | Güney Gazetesi Mersin

“Suyu kontrollü kullanmalıyız”

Güvenli, kullanılabilir ve ulaşılabilir su konusunda Tarsus Borsası Meclisi Kuraklık ve Su Eylem Planını açıkladı. Kuraklığa karşı suyun kontrollü kullanılması gerektiği üzerinde duran Meclis Başkanı Murat Kaya, “Suyun ihtiyaçtan fazla kullanımını önlemek için eğitimler verilmeli ve gerektiğinde müeyyideler uygulanmalıdır” dedi.

“Suyu kontrollü kullanmalıyız”


Borsa Meclisinde 7442 sayılı Torba Yasası, Su Eylem Planı ve Tedarikçim Deprem Bölgesinden projesi görüşüldü. Borsa Meclis Başkanı Murat Kaya, su yokluğu ve su kaynaklı hastalıklardan dünyada 1,5 milyon kişinin öldüğünü belirterek acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Kaya, “Türkiye’de iklim değişikliğinin, gıda üretimi ve güvencesi için elzem olan su ve toprak kaynakları ve dolayısıyla kırsal kalkınma üzerinde şiddeti giderek artan olumsuz etkiler yaratması beklenmektedir. Tarımda öngörülen iklim değişiklikleri, üretimi, üretim yerlerini ve hayvancılığı etkileyecek, aşırı hava olaylarının şiddeti, sıklığı ve artma olasılığı tarımda rekoltenin azalması riskini önemli ölçüde artıracaktır. Bu durum doğrudan gıda güvencesi ile ilgilidir. İklim değişikliğinin tarım sektörüne olan etkisi, gıda güvencesi açısından esastır” dedi.

Tarsus Borsası’nın Su eylem Planını açıklayan Kaya, alınacak önlemleri şu şekilde sıraladı:

“Sulama suyunun kontrollü, bitkinin ihtiyacı miktarınca ve zamanında verilmesi gerekir. Suyun ihtiyaçtan fazla kullanımını önlemek için eğitimler verilmeli ve gerektiğinde müeyyideler uygulanmalıdır.

Mevcut sulama sularının miktar ve kalitesinin korunması için; suyun havza ve göletlerde toplanarak tutulması, daha iyi sulama kanalları tesis ederek sızıntı ve buharlaşmanın azaltılmalıdır.

Vahşi sulamalara son verilerek suyun daha ekonomik ve etkin kullanımına olanak sağlayan, buharlaşma yoluyla su kayıplarını aza indirgeyen kapalı sistem sulamaların yaygınlaştırılmalı, toprağın minimum düzeyde işleyecek tarım, alet ve makinaları desteklemelerinin arttırılması gerekmektedir.

Yağmur ve kar suları biriktirilerek ve depolanarak sulama dahil farklı kullanımlara sunulmalıdır.

Kuraklığa dayanıklı türleri geliştirerek ve ekimini yaygınlaştırarak ürün deseni değiştirilmelidir.

Mevcut su kaynaklarının güncel durumlarının her yıl düzenli olarak araştırılarak envanterlerinin çıkarılması, mevcut boşa akan akarsular bir yerde toplanarak basınçlı sulama sistemlerinde kullanılır hale getirilmelidir.

Yerel yönetimlerin yerel suların daha iyi yönetimi yanında kuraklığa yönelik tedbirlere, ilgili yatırımlara ve bu amaçlar yönünde çiftçilere götürülecek diğer hizmetlere ağırlık vermelidir.” (Haber Merkezi)