Emeklilerden zam eylemi | Güney Gazetesi Mersin

Emeklilerden zam eylemi

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube üyeleri, emekli maaşına yapılan zammın ve bayram ikramiyesindeki artışın seçim öncesi bir aldatmaca olduğuna dikkat çekerek, talepleri için eylem yaptı. Özgür Çocuk Parkında yapılan eylemde, “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “İnsanca yaşanacak ücret istiyoruz” sloganları atıldı.

Emeklilerden zam eylemi


MAYSA DERYAYEVA

 

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş, en düşük emekli maaşının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilmesinin seçim öncesi zam oyunu olarak nitelendirdiğini belirtti. Açlık sınırı altındaki maaşlara emeklilerin mahkûm edildiğini ifade eden Karakuş, iktidarın emeklilerin talebini duymazdan geldiğini söyledi.

Ucuz ekmek alabilmek için emeklilerin kuyruklarda beklediğini söyleyen Karakuş, “Pazar artıklarını toplamak için pazarın dağılmasını bekleyen emeklileri görmediler, kent kent, sokak sokak çaresizliği, açlığı haykıran emeklileri duymadılar. Hak arayanları deftere yazmayı biliyorlar, ama hak aramanın bir insan hakkı olduğunu bilmiyorlar. Biz milyonlarca emeklinin bir avuç haksız kazanç sahibine tercih edildiğini biliyoruz” dedi.

 

 

 

“EMEKLİNİN AKLIYLA ALAY EDİLMEKTEDİR”

 

Emekliler olarak en düşük emekli maaşının açlık sınırı üzerinde veya asgari ücret oranına çıkartılmasını istediklerini belirten Karakuş, “Sadece en düşük emekli maaşına zam yapılması zaten adaletsizliktir.  Doğrusu en düşük emekli maaşının açlık sınırına, hiç değilse asgari ücret düzeyinin üzerine çıkarılması ve aynı oranlı olarak 7 bin 500 ve üzeri maaş alanlarda da artışa gidilmelidir. Örnek verecek olursak taban maaşı 5 bin 500 lira olan biri, Temmuz’da olası yüzde 30 artışta 7 bin 500 lira almaya devam edecektir. Çünkü seyyanen maaşları 7 bin 500 liraya yükseltilen emeklilerin temmuz artışlarını 5bin 500 lira üzerinden olacaktır. Bu bir seçim kolisidir. Bir aldatmacadır. Emekçilerin aklıyla alay etmektir” diye konuştu.

 

 

 

“YILDA DÖRT KEZ BAYRAM İKRAMİYESİ TALEP EDİYORUZ”

 

Bayram ikramiyelerinin bin liradan 2 bin liraya çıkartılmasına değinen Karakuş, “Bayram ikramiyeleri ile ilgili yapılan artış ise komik denecek düzeydedir. İkramiye çalışma yaşamında, işçilerin-emekçilerin mücadelesiyle elde ettikleri bir haktır. Tüm Emeklilerin Sendikası olarak talebimiz bayram ikramiyesi adı altında ödenen ücretin asgari ücret düzeyine çıkarılması ve yılda dört kez ödenmesidir. Taleplerimizin arkasında olarak, mücadelemizi büyüteceğiz” şeklinde konuştu.