Mersin’in sesini duyun | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’in sesini duyun

Geçtiğimiz gün Kayseri’de meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremden sonra Kayseri afet bölgesi ilan edildi. Şubat ayında yaşanan deprem felaketinden dolayı Mersin’in yoğun göç alması ve depremin Mersin’de şiddetli hissedilmesine rağmen Mersin’e yönelik herhangi bir düzenleme kararı alınmadı. Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ve İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Mersin’e özel statü verilmesi yönünde merkezi iktidara çağrıda bulundu.

Mersin’in sesini duyun


MAYSA DERYAYEVA


Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Alpay Antmen, deprem felaketinden sonra Mersin’e 400 bin vatandaşın göç ettiğini söyledi.

 

 

 

Mersin’e özel statü veya İller Bankasından verilen payın en az yüzde 50’i arttırılması gerektiğini belirten Antmen, “Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Seçim bölgem Mersin depreme en yakın il olması ve akrabalık ilişkiler nedeniyle depremzedelere kucak açan ilk ve en büyük kent oldu. Şu an Mersin’de 400 bin civarında depremzede vatandaşımız var. Sonuna kadar bu vatandaşlarımıza kucak açacağız ama merkez iktidarında Mersin’e yardım etmesi gerekiyor. Buradan AKP iktidarına sesleniyorum. Ya Mersin’e özel statü verin ya afet bölgesi ilan edin ya da İller Bankasından verilen payını en az yüzde 50’i arttırın. Mersin’e, Mersinlilere, depremzedelere yardım etmeyecekseniz ne işe yararsınız onu da açık ve net olarak soruyorum” dedi.

 

“DOĞAL AFETİN SOSYAL AFETE DÖNÜŞMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

 

Doğal afetin sosyal afete dönüşmesinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, kamu hizmetlerinin sürdürebilirliği için gerekli altyapı çalışmalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Sıdalı, merkezi bütçeden ayrılan payının yeniden hesaplanması gerektiğini belirterek, “Hemşehrilerimizin ve göç eden vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının sürdürülebilir bir şekilde karşılanabilmesi ve kentin daha dirençli hala gelmesi için hemen şimdi önlem paketi gerekiyor. Depremin ilk günlerinden beri söylüyoruz. Doğal afetin sosyal afete dönüşmesinin önüne geçilmeli. Geçtiğimiz günlerde Mersin’e yaptığım görüşmelerde bu önlemlerin bir tercih değil bir mecburiyet olduğuna bir kez daha kendi gözlerimle şahit oldum. Mersin’in tüm STK’ları bu konuda açıklama yapıyor. Bir kez de buradan kayıtlara geçsin diye tekrarlıyorum. Mersin özel bir destek statü kapsamına alınmalı. Merkezi bütçeden Mersin’ kayıtlı nüfusa göre aktarılan kaynaklar fiili durum dikkate alınarak, yeniden hesaplanmalı ve acilen kullanıma açılmalı. Yardımlarda Mersin’e   depremzedelerde dikkate alınmalı. Kamu hizmetlerinin sürdürebilir bir şekilde devamı için gerekli altyapı ve personel sayısı yeniden düzenlenmeli” diye konuştu.

 

 

 

“MERKEZ İKTİDAR MERSİN’İN YÜKÜNÜ HAFİFLETMELİ”

 

Merkezi iktidarın üzerine düşeni yapması ve Mersin’in yükünü hafifletmesine yönelik çağrıda bulunan Sıdalı, “Yatırım teşvik sistemini üçüncü bölgede Mersin olağanüstü koşullar dahilinde beşinci bölgeye alınmalı. Yıllardır billboardlarda resim olarak kalan taahhüt ettiğiniz, söz verdiğiniz ekonomik ve sosyal hayatı etkileyecek projeler gerçekten ivedikle tamamlanmalı. Bu zor süreçte Mersin’de mersinliler üzerine düşeni fazlasıyla yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar ve büyük bir özveriyle devam edecekler. Zira depremzedeler bizim dostlarımız, kardeşlerimiz, akrabalarımız. Buradan iktidara tekraren çağrımız kendi üzerine düşeni yapması ve Mersin’in yükünü hafifletmesidir” şeklinde konuştu.

 

 

 

“MERSİNLİ HEMŞEHRİLERİMİN TAKDİRİNE BIRAKIYORUM”

 

Konuyla ilgili sosyal medyadan paylaşım yapan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, paylaşımda şu ifadeler yer verdi;

“Kayseri’nin de deprem bölgesi kapsamına alınacağı duyuruldu. Hayırlı olsun. Ancak Mersin deprem sonrasında en fazla göç alan ve etkilenen iller arasındayken Mersin'in afet bölgesi kapsamına alınmamasını Mersinli hemşehrilerimin takdirine bırakıyorum.”