Kamu mühendisleri maaş artışı talep ediyor | Güney Gazetesi Mersin

Kamu mühendisleri maaş artışı talep ediyor

Yapıyol-Sen Mersin Şubesi Sekreteri Alattin Süzer, kamu mühendislerinin birinci derecedeki sorumluluklarına rağmen ortalama 18 bin lira maaş aldıklarını ve bu oranın açlık sınırının biraz üstünde olduğunu belirterek, maaş artışı yapılması çağrısında bulundu.

Kamu mühendisleri maaş artışı talep ediyor


MAYSA DERYAYEVA


Eğitim-Sen binasında yapılan basın açıklamasında konuşan Yapıyol-Sen Mersin Şubesi Sekreteri Alattin Süzer,  2022 yılında kamu kurumları tarafından yürütülen 3.134 adet projeye toplam 184,3 milyar TL, 2023 yılında ise 643,2 milyar TL tahsis edildiğini ve edilmeye devam ettiğini söyledi.

Söz konusu projelerin her aşamasında kamu mühendislerinin görev yaptığını belirten Süzer, “Kamu Mühendislerinin birinci derecedeki sorumluluklarına rağmen ne yazıktır ki elde ettikleri ortalama gelir 2023 Şubat ayı verilerine göre sadece 18.000 TL’dir. Yoksulluk sınırının 30.700 TL, açlık sınırın 11.000 TL olduğu düşünülürse Kamu Mühendislerine verilen maaşın açlık sınırının az üzerinde olduğu görülmektedir. Bu dramatik tablonun değiştirilmesi için atılması gereken adımlardan biri; Kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun ve özverili çalışmaların karşılığı olarak “Teknik Sorumluluk Tazminatı’’ adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulmasıdır” dedi.

 

 

“MÜHENDİSLİK MESLEK KANUNU ÇIKARTILMALI”

 

Süzer, “Diğer yandan kamuda istihdam edilen kariyer meslek grupları içerisinde yer alan mühendislerin görev süreleri ile orantılı bir maaş farkı bulunmamaktadır. Örneklemek gerekirse; kamuya yeni atanan bir hâkimin maaşı ile meslekte 15-20 yılını tamamlayan bir hâkimin maaşı arasında ciddi bir fark vardır ve bu durum bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi anlamında makuldür. Ancak kamuya yeni atanan bir mühendis ile meslekte 15-20 yılını geçiren bir mühendis arasında bilgi ve tecrübeye dayalı maaş farkı neredeyse yoktur. Bu durum bilgi ve tecrübenin mühendisler lehine ödüllendirilmediğinin net bir göstergesidir” diye konuştu.

“Mühendislik Meslek Kanunu” çıkartılması gerektiğini ifade eden Süzer,  “Mesleki gelişimin teşvik edilmesi, bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi için, “Mühendislik Meslek Kanunu” çıkartılmalı ve kamu mühendislerinin hizmet süresi göz önüne alınarak en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) brüt tutarı üzerinden belirli oranlarda maaşlarında dengi mesleklerde olduğu gibi mühendislere de uygulanarak maaş artışı sağlanmalıdır” dedi.