Ramazan kolisi zamdan payını aldı | Güney Gazetesi Mersin

Ramazan kolisi zamdan payını aldı

Ramazan kolisinin fiyatı geçen yıla göre yüzde 135 oranında zamlandı. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Değirmenci, TÜİK’in açıkladığı gıda enflasyonun gerçeği yansıtmadığını belirterek, son bir yılda temel tüketim ürünlerinde yüzde 100’ün üzerinde artış yaşandığına dikkat çekti. Değirmenci, gıda fiyatlarının yüksek olmasından dolayı Ramazan kolisinde zamdan payını aldığını söyledi.

Ramazan kolisi zamdan payını aldı


MAYSA DERYAYEVA


Türkiye İstatistik Kurumu’nun tarafından mart ayı enflasyonu 50,51 olarak açıklandı. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Değirmenci, TÜİK’in açıkladığı rakamın gerçekçi olmadığını belirterek, vatandaşların gerçek rakamları marketlerde gördüğünü ifade etti.

Temel bakliyat ürünlerinde ve kuru gıdada nerdeyse yüzde 100’ün üzerinde artış olduğunu vurgulayan Değirmenci, “Pirinç, makarna, bulgur, un gibi ürünlerin fiyatında bir yılda yüzde 140 oranında artışlar olduğunu görüyoruz. Özellikle bakliyatta yüzde 100’ün üzerinde artış yaşandı. Ramazan kolilerinden en çok kuru bakliyat ve kuru gıdalardan oluşuyor ve bu ürünlerin artışı yüzde 100’ün üzerinde. Bir markete gidip fiyat analizi yaptığında son 12 aydaki artışın kesinlikle her üründe yüzde 110’ün üzerinde olduğu görüyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

 

“GIDA ÜRÜNLERİNDE YÜZDE 140 ARTIŞ YAŞANDI”

 

Gıda fiyatındaki artışın Ramazan kolisine yansıdığını ifade eden Değirmenci, “Ramazan koli fiyatının artmasının ana nedeni gıda fiyatlarında yaşanan artıştan kaynaklanıyor. Bu artışlar devam edecektir çünkü elimizdeki veriler diğer ülkelerdeki ve Türkiye’deki üretimle ilgili dengesizliğin olduğunu gösteriyordu.  Asgari ücrette yüzde 54,66 artış oldu ancak gıda ürünlerindeki fiyat artışı yüzde 140. Cebimize giren parayla aldığımız ürün sayısı azalıyor. Açlık sınırı gittikçe artıyor” dedi.