“Akdeniz’de barışı, huzuru ve kardeşliği yeniden tesis ettik” | Güney Gazetesi Mersin

“Akdeniz’de barışı, huzuru ve kardeşliği yeniden tesis ettik”

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, 4 yıllık görev sürecinde yaptıklarını Güney’e değerlendirdi. Güktak, “Akdeniz’de değişim ve dönüşümü başlattık. Barışı, huzuru ve kardeşliği yeniden tesis ettik” dedi.

“Akdeniz’de barışı, huzuru ve kardeşliği yeniden tesis ettik”


Akdeniz’de, 30 bin hektarı aşan çok geniş bir alana yayılmış, toplamda 65 mahalleye belediyecilik hizmeti verdiklerini söyleyen Gültak,  “Son resmi sayımlara göre 260 bin nüfusa sahip olan Akdeniz’in, kent merkezinde oluşan ticari, ekonomik canlılığı ve insan hareketliliği sonucu gündüz nüfusu 800 bini aşmaktadır. Göreve geldiğimiz ilk günden beri, hafta içi-hafta sonu demeden mahallelerimizi ve esnafımızı ziyaret ediyor, insanlarımızın gönlüne dokunup talep ve şikâyetlerini yerinde dinliyoruz. Birkaç yıl öncesine dek terör ve uyuşturucuyla gündeme gelen Akdeniz ilçemizde barışı, huzuru, güven ve kardeşliği yeniden tesis ettik.  Onlarca yılda yapılabilecek hizmet, proje ve yatırımları sadece 4 yıla sığdırıp, birilerinin ancak hayal edebileceği değişim ve dönüşümü Akdeniz’de gerçeğe dönüştürdük. Önce Çay, ardından Barış Mahallemizde yerinde kentsel dönüşüm projelerinin Mersin’de ilk kez başlamasına vesile olduk” dedi.

 

“AKDENİZ’DE ARTIK KAVGA YOK”

 

Belediyenin bütçesinden 1 lira harcamadan, Akdeniz’e ilk kez sıcak ve soğuk üretim asfalt tesisi kazandırdıklarını anlatan Gültak, “Yakında bacası tütmeye başlayacak olan tesisimiz saatte 160 ton üretim kapasiteli olacak. Geçmişte yok sayıldığı için pozitif ayrımcılık uyguladığımız Akdenizli kadınlar ve gençlere yönelik mesleki eğitim ve istihdam projelerimizi sürdürüyoruz.  Akdeniz artık, festival ve şenlikler ile kentsel dönüşüm projeleri, spor tesisleri ve yatırımları, kültürel ve sosyal etkinliklerle anılıyor. Akdeniz’de artık kavga, gürültü yok, barış, huzur ve kardeşlik var” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

 

 

 

“En acil sorun kentsel dönüşüm”

 

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, genelde Mersin'in, özelde de Akdeniz’in çözüm bekleyen acil sorununun kentsel dönüşüm ve imar olduğuna dikkat çekti.

Gültak,  “Zira çöküntü bölgesine dönüşmüş 150-200 yıllık mahallelerin sorunu makyajla çözülemez. Bu gerçekten hareketle yoğun mücadelemiz sonucunda önce Çay, ardından da Barış mahallemizde yerinde kentsel dönüşüm projelerinin başlamasını sağladık. Bakanlıklar nezdindeki girişimlerimiz sonucu; Çay Mahallesi’nde ilk kez yerinde kentsel dönüşüm projesinin başlamasına vesile olduk.

Çay Mahallemizde; 2+1 ve 3+1 dairelerden oluşan 416 modern konut, 36 işyeri ile 8 dükkânlı ticaret merkezi, sosyal donatılar ve 14 dönüm yeşil alan tamamlandı. Nitekim geçen 14 Ekim’de, belediyemiz önünde düzenlediğimiz törende, Çay Mahallesi’nde yaşayan hak sahibi 182 vatandaşımız yeni evleri için noter huzurunda kuralarını çekip anahtarlarını teslim aldı. Hayırlı uğurlu olsun. TOKİ yetkililerince ilk etaptaki hak sahiplerinin yüzde 95’i ile görüşüldü, yüzde 85’i olumlu görüş bildirdi. Olumlu görüş belirten mahalle sakinlerinin yüzde 61’i ile de sözleşmeler imzalanırken süreç devam ediyor” dedi.

 

BARIŞ MAHALLESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ’NDE İNŞAATLAR YÜKSELİYOR

 

“Yine Ankara ve Bakanlıklar nezdindeki girişimlerimiz neticesinde Mersin kent merkezinde yer alan ve yıllar içinde çöküntü bölgesine dönüşen Barış Mahallemizi kapsayan 415 daire, 294 metrekare alana sahip kültür merkezi ile 50 dükkândan oluşan yerinde kentsel dönüşüm projesinin başlamasını da sağladık” diyen Gültak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Projenin temelini, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’un da katılımlarıyla 20 Mayıs’ta, kent protokolü ve mahalle sakinlerinin katıldığı törenle gerçekleştirdik. Bugün itibariyle Barış Mahallemizde, hak sahiplerinin yüzde 94’ü ile anlaşılarak yüzde 83,3’ünün tapu devirleri gerçekleşmiştir. Tapu devri gerçeklesen hak sahiplerinin kira yardımları devam ediyor. Proje alanında modern ve güvenli konutların olacağı binalar yükselmeye başladı. Halkımızın teveccühü ile 2024 yılı seçimlerinde yeniden göreve gelmemiz halinde en az 5 mahallemizi daha dönüştürmek, insanımıza hak ettiği modern, planlı, güvenli ve huzurlu kent yaşamını sunmak için çalışmaya devam edeceğiz.” (Haber Merkezi)

 

 

“Millet Bahçesi, kentimizin marka değerini yükseltti”

 

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Millet Bahçesinin Mersin’e kazandırılmasında da katkıları olduğunu belirterek, “Üç tarafı denizle çevrili Millet Bahçemiz, Türkiye’nin de en büyüklerinden birisi. Millet Bahçesi ile şehrimizin marka değeri de yükseldi. Mersinliler, 100 milyon TL’yi aşan bütçeye sahip, toplamda 140 bin metrekare alan üzerine kurulu Millet Bahçesi’nde gönlünce dinleniyor, çocuklarıyla eğlenebiliyor. Millet Bahçemizde belediyemiz, resmi veya özel kurum ve kuruluşlarımızın katılımlarıyla etkinlik ve kutlamaların yanı sıra, teknolojik, bilimsel ve eğitime yönelik fuar, şenlik ve yarışmalar düzenliyoruz. İnsanlarımızın rahat nefes aldığı, stresini atabildiği, çocuklarımızın oyun oynayabildiği devasa güzellikteki bu alanı TOKİ ile birlikte Mersin’e kazandırmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

 

YILMAZ GÜNEY GENÇLİK MERKEZİ ÖĞRENCİ YURDU OLARAK DA HİZMET VERECEK

 

Gültak, “Geçmiş dönemde uzun bir süre atıl kaldığı için adeta harabeye dönen Yılmaz Güney Parkı’nda inanılmaz bir değişim başlatarak, “Yılmaz Güney Gençlik Merkezi” adıyla hizmet verecek muhteşem bir tesise dönüştürdük. Tesisimizdeki yenileme çalışmaları çok yakında tamamlanıp hizmete açılacak.

Gençlik Spor Bakanlığımız ile protokol imzalayıp Gençlik Merkezi bünyesinde 300 kişilik bir erkek öğrenci yurdunu da hizmete açarak üniversite okumak için kentimize gelen gençlerimize kazandırmış olacağız. Dileyen gençlerimiz burada ders çalışıp lise/üniversite sınavına hazırlanabilecek, ücretsiz internet alacak, bahçedeki yarı olimpik havuzda yüzmenin keyfini yaşayacak. Maddi durumu kısıtlı vatandaşlarımız, cüzi maliyetle düğün, nişan, sünnet törenlerini yapabilecek” ifadelerini kullandı. 

 

 

“Kendi asfaltımızı üreteceğiz”

 

 

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Akdeniz’e ilk kez sıcak ve soğuk asfalt üretebilecekleri bir bir tesis kazandırdıklarını söyledi.

Gültak, “Yakında sıcak asfalt üretimi için bacası tütmeye başlayacak olan bu tesisimiz, saatte 160 ton üretim kapasiteli olacak. Kürkçü Mahallemizde kurulan, Belediyemiz tarihinde bir ilk olan sıcak asfalt plentini, Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Sayın Mehmet Tahmazoğlu hibe etti. Bütçemizden 1 lira harcamadık. Bu tesiste, saatte 160 ton sıcak asfalt üreteceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Aynı yerde soğuk asfalt tesisimiz de var. Bu tesisi de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan hibe aldık. Türkiye’de çok ender bulunan bir cihazı Akdeniz’e kazandırdık ve kombili cihazımız hızlı bir şekilde sathi kaplamayı döküyor. Son teknolojiye sahip cihaz sayesinde geçmişte yaşanan sıkıntılara son vereceğiz. Akdeniz Belediyesi olarak, bundan sonra kendi imkânlarımızla asfalt ihtiyacı olan mahallelere bu hizmeti ulaştıracağız. Nitekim başta tarımsal üretimin yoğun olduğu kırsal bölgeler olmak üzere onlarca mahallelerimizin bahçe yollarına soğuk asfalt (sathi kaplama) serimi gerçekleştirdik. Bu cihaz sayesinde ve sadece 1 şoför ve 1 yardımcı personelle günde 3 kilometrelik yol kaplanabiliyor. Akdeniz’e hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

 

 

Kadınlara 5 milyon TL’den fazla mikro kredi sağlandı

 

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa  Gültak,  Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile imzaladıkları protokol kapsamında kadınlara mikro kredi sağladıklarını ve bu tutarın 5 milyon 681 bin 500 TL’ye ulaştığını söyledi.

“Akdeniz ilçemizde, hayatın hemen her alanında olduğu gibi tarımsal üretim anlamında da büyük bir atak başlattık” diyen Gültak, “Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz öncülüğünde ve kooperatif üyesi kadınların katılımıyla tarımda başlattığımız atakla, hem belediyemize ait atıl arazileri değerlendiriyoruz; hem de kadınların tarımsal üretime katılarak aile bütçelerine katkı sunmalarını sağlıyoruz. Bu bilinçle hazırladığımız ve ilk olma özelliği taşıyan projelerle, Akdeniz’in verimli topraklarında organik, katma değeri yüksek, şifalı bitkilerin yanı sıra ata yadigârı buğday tohumlarını yetiştirmeye başladık” dedi.

 

“AKDENİZ’DE 2’Sİ KADIN 1’İ ENGELLİ; 3 KOOPERATİFİN KURULMASINA ÖNCÜLÜK ETTİK”

 

Gültak, ““Toplumumuzun yarısını oluşturan kadınları, ekonominin, istihdamın, sosyal ve kültürel hayatın dışına itemezsiniz. Bu bilinçle Akdeniz’de, 2’si kadın; (Akdeniz Renkli Eller Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Mersin Toprak Ana Kadın Girişim Üretim İşletme Kooperatifi) ile 1’i de engelli bireylerden oluşan Umut Girişimciler Üretim Kooperatifi adıyla 3 kooperatifin kurulmasına öncülük ettik. Üreten kadınların satış yapabilmeleri için, belediyemize bağlı olan ve her gün binlerce insanın önünden geçtiği Kadın Emeği Diyarı’nı da onların hizmetine sunduk. Ürettikleri farklı ürünlerle kent ve ülke ekonomisine katma değer sağlayan kadınlar, bu sayede aile bütçelerine de ciddi katkı sunuyor” ifadelerini kullandı.

 

Akdeniz festivaller kenti oldu

 

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, ilçenin sosyal ve kültürel hayatına kazandırdıkları festivallerle hem ekonomik faaliyetleri desteklediklerini hem de sosyal yaşamı renklendirdiklerini söyledi. Gültak şunları söyledi:

“Belediyemizin, Esenli’de, bölge üreticileri ile birlikte 24 Temmuz 2022 Pazar günü ilk kez düzenlediği Üzüm Şenliği, büyük bir ilgi ve görülmemiş coşkuyla gerçekleşti. Esenlili ve civar mahallelerden gelen üreticiler, açtıkları stantlarda ürettikleri üzüm çeşitleri ile birlikte, üzüm ve çekirdeğinden yapılan ürünlerini sergileyip konukların beğenisine sundu.”

 

“KARADUVAR BALIK FESTİVALİ’Nİ YÜZ BİNİ AŞKIN İNSANIMIZ ZİYARET ETTİ

 

“İlk ikisi on binlerce insanımızın katılımıyla gerçekleşen Karaduvar Balık Festivalimizin 3’üncüsünü, geçen yıl 24-25 Eylül tarihleri arasında, yüz bini aşkın insanımızın ziyaretiyle organize ettik. Mersin'in ilk balık festivali olan Karaduvar Balık Festivalinde, konuklarımıza 10 tonun üzerinde sardalya ikram ettik. Balık festivali sayesinde şirin bir balıkçı kasabası olan Karaduvar’ı artık milyonlar tanıyor. Nitekim Karaduvarlı balıkçılarımızın, artık Avrupa ülkelerinden bile sardalya siparişleri aldıklarını mutlulukla söyleyebilirim.”

 

“ARTIK GÜL DEYİNCE DE İNSANLARIN AKLINA ‘AKDENİZ’ GELECEK”

“Yeni hedefimiz, bu yıl içinde Dikilitaş ve Bekirde’de Gül Festivalini gerçekleştirmek. Zira Akdeniz’de gül üretimi bu bölgelerimizde yoğunlaşmıştır. Tabi bugün yaylalarda da üretim artmıştır. Kesme gülde, İzmir’den sonra Türkiye ikincisiyiz. Ama bunu ne biz, ne de Türkiye biliyor. İnşallah gül festivalimizden itibaren kesme gül deyince tüm Türkiye’nin aklına Akdeniz ve Mersin gelecek.” (Haber Merkezi)