“İnsanca yaşam istiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“İnsanca yaşam istiyoruz”

Dünya Romanlar Günü kutlamasında Roman yurttaşların talepleri dile getirildi

“İnsanca yaşam istiyoruz”


MAYSA DERYAYEVA

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu tarafından 8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi.  Etkinlikte romanlara ait kıyafetler ve romanların yaşamlarına ait fotoğraflar sergilendi.

Renkli etkinliğin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Romanlar olarak insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamak istediklerini söyledi.

Daylam, “1934 yasasıyla Romanlarla ilgili çok olumsuz yasalar vardı. Askere gidiyorsun ama subay olamıyorsun, polis olamıyorsun gibi enteresan yasaları vardır. 2006 yılında Sayın cumhurbaşkanımız tarafından tüm olumsuz yasalar kaldırıldı. Bizim derdimiz şu. Romanlar insan gibi yaşasın ama insan onuruna yakışır şekilde yaşasın. Genel kültür yetmiyor Romanı araştırmadığı için Onların gelenekleri, bazı süreçler ve müfredatlar bize uymaya bilir bazen bizden kaynaklanan bazen sistemden kaynaklanan sorunlardan dolayı maalesef bu enterge süreci bizim için pek olumlu geçmedi. Şu an baktığımız zaman Romanların mahallesi olarak bizler kaldık. Madde bağımlılığı almış başını gidiyor ve insanlarımızı eğitim sürecinin içerisine katmamız lazım” diye konuştu.

Mersin Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, etkinliğe katılanları 8 Nisan Dünya Romanlar Günü ile kutladı. Küçük, “Roman vatandaşlarımızın toplumda kendilerini ifade etmeleri ve sorunlarını ortadan kaldırmak için devlet kademlerinde duyarlılık olduğunu hepimiz biliyoruz. Çok daha yol almamız gerektiğine inanıyorum. Aynı zamanda bütün kesimler tarafından böyle görülüyor çünkü bunun devlet kademelerinde veya yetkililerce sadece çaba harcanmasıyla bu sorunun aşılması mümkün değil. Hem roman vatandaşlarımızın hem diğer kültürel zenginliklerimiz olan diğer gruptaki insanlarımızın hepsinin buna özen göstermesi gerekiyor” dedi.