ELVAN KONUK
TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Mersin’in depremselliği ve zemin özelliklerini ortaya koyarak kentin güncel yapı stoğuyla ilgili bilgi verdi. TMMOB’a bağlı odaların Mersin temsilcilikleri Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde yaptıkları araştırmaları paylaştı.
1900’lü yıllardan günümüze kadar Mersin’de 5,9 büyüklüğünde bir deprem olmadığının belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Temsilcisi Erkan Demir, “Tarihsel kayıtlara göre MS 526 yılında Büyük Antakya Depremi olarak adlandırılan ve Antakya civarında Ölüdeniz Fay Zonu üzerinde meydana gelen depremde önemli liman kenti olan Soli Pompeipolis kenti büyük oranda yıkılma uğramıştır. Soli Pompeipolis kentinin belirtilen dönemde, belirtilen yerde meydana gelen depremde yıkılmasının temel sebebi kötü zemin koşulları ve zeminin uzaktaki bir deprem dalgasını büyütmesidir. Özellikle kıyı kesimlerinde buna benzer kötü zemin koşullarına sahip alanlar mevcuttur ve bu alanlar üzerinde yapılaşma vardır” dedi.
“AKDENİZ KIYISINA YAKIN BÖLGELER YÜKSEK SIVILAŞMA POTANSİYELİNE SAHİP”
Mersin’in zeminin değerlendirildiği raporda sıvılaşma riskine dikkat çekildi. Kent merkezinin deprem dalgalarını büyüten alüvyonlar üzerinde yer aldığını dile getiren Demir, “Sıvılaşma potansiyeli değerlendirmesine göre; çalışılan alanın büyük çoğunluğunda sıvılaşma riskinin olduğu, özellikle kötü zemin sınıfına sahip alanların ve Akdeniz kıyısına yakın bölgelerin yüksek sıvılaşma potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir. Sıvılaşma riski olan alanlardaki yapılara parsel bazında zemin etüdü ve sıvılaşma risk analizlerinin yapılıp yapılmadığı acil olarak kontrol edilmelidir. Mersin için Deprem Master Planı’nın acil olarak hazırlanması, bu plana uygun kentsel dönüşüm veya iyileştirme çalışmalarının yapılması, yeni yerleşim yerlerinin belirlenmesi; sürdürülebilir sanayi, lojistik, enerji, tarım, su kaynakları yönetimi ve turizm stratejilerinin belirlenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
“AKDENİZ’DE KENTSEL YENİLEME PROJELERİ YAPILMALI”
Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerindeki yapı stoğunu incelediklerini söyleyen Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilciliği Başkanı Uğur İnce, plansız yapılaşma yapıldığını dile getirdi. Akdeniz’de konut stoğunun büyük kısmının 1985 yılı ve öncesinde yapıldığını ifade eden Serter, “Bu yapılar maalesef ki özellikle Tarihi kent merkezinin kuzey kısmında yer alan mahalleler doğal olmayan göçler kapsamında kente gelen ve mühendislik hizmeti alınmadan inşa edilen yapılar olup her ne kadar zemin anlamında tehlike arz etmese de özellikle imar barışı ile birlikte yapılar gelecekte olabilecek afetlere karşı kontrol edilerek yapı stoklarının çıkartılması ve sağlıklı güvenilir yaşam alanları oluşturulması amacıyla da kentsel yenileme projelerine dahil edilmesi gerekmektedir” dedi.
Akdeniz’in özellikle Gazi Mustafa Kemal Bulvarının güneyinde kalan mahallelerinde bir an evvel yapı stoklarının çıkartılması gerektiğini dile ifade eden İnce, “Güney kısımlarda özellikle zemin açısından sakıncalı bölgelerinde ise ağır sanayi tesisleri, petrol dolum tesisleri, depolama alanları bulunmakta olup bu yapılar olası bir doğal afete hazırlık süreçleri hazırlanmalıdır. Bilindiği üzere İskenderun Limanı deprem sürecinden sonra bir de yangın sürecinde ciddi hasarlar almış olup özellikle sıvılaşma riski bulunan alanlarda yer alan bu yapıların gelecekte kentimizde tehlike arz etmemesi için önlemler alınmalıdır” diye konuştu.
“MEZİTLİ VE YENİŞEHİRDE ZEMİN AÇISINDAN UYGUN OLMAYAN ALANLARDA BİRÇOK YAPI VAR”
Mezitli ve Yenişehir’de zemin açısından uygun olmayan alanlarda 1985 yılı ve öncesi birçok yapı bulunduğunu söyleyen İnce, ayrıca sahil şeridinde 2005 yılından itibaren yeni yapıların yer aldığını belirtti.
İnce, “Mezitli ve Yenişehir ilçelerinin özellikle sahil şeridinde yer alan Tece, Davultepe, Viranşehir, Dumlupınar, Palmiye, İnönü, Piri Reis, Çiftlik, Deniz Vb. Sahil şeridinde kalan Mahallelerinde bir an evvel yapı stoğu çıkartılmalı ve gelecekte dönüşüm ve yenileme projeleri başlatılmalıdır. Ayrıca sahil şeridinde yer alan imarlı alanlar parsel büyüklüğü, kat yükseklikleri açısından incelenerek imar planlarında revizyon çalışması başlatılmalıdır. Söz konusu eski yapı stoğunun yenilenmesi amacıyla Emsal, Taks, Kaks hesapları dışında kentsel tasarım rehberleri oluşturularak planlama çalışmaları revize edilmelidir” ifadelerini kullandı.
“TOROSLAR’DA MÜHENDİS HİZMETİ ALINMAYAN MAHALLELER YENİLENMELİ”
İnce, “Toroslar İlçesi incelendiğinde özellikle Çavuşlu, Demirtaş ve sağlık Mahallesi gibi mühendislik hizmetleri alınmayarak yapılaşan mahalleler incelenerek yapı stokları çıkartılmalıdır. Ayrıca geçmiş dönemde inşa edilen Akbelen, Halkkent ve Çağdaş Kent Toplu konut alanlarının incelenmesi ve yapı stoğunun çıkartılması öngörülmektedir” dedi.