Metro tartışması kaldığı yerden devam! | Güney Gazetesi Mersin

Metro tartışması kaldığı yerden devam!

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Metro projesinin kredi imzasını geciktiren Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye sosyal medyadan mesaj göndermesini eleştiren belediye meclisi üyelerine “Türkiye’de belediye başkanlarının siyasi olarak şikayet edemeyeceği dönemden çoktan uzaklaştık, yıllar oldu. Çünkü bu kadar ayrım gayrım, siyasi siyasi gerginlik, kutuplaşma, ötekileştirme yoktu, şimdi var.  Bir çözüm bulamıyorsunuz, kafanızı nereye vursanız bir çözüm bulamıyorsunuz.  Bunları dile getirmek, takip etmek zorundayız” diye yanıt verdi.

Metro tartışması  kaldığı yerden devam!


ABİDİN YAĞMUR/ELVAN KONUK


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısında belediyenin 2022 yılı faaliyet raporu görüşüldü.

 

AKP VE MHP’DEN ELEŞTİRİ

 

MHP Grup Sözcüsü Mahmut Tat, Büyükşehir Belediyesinin etüt projeleri kapsamında Mersin’de ses getiren bir projeye rastlamadıklarını söyledi.

Mersin trafiğinin yoğun göçle birlikte arttığını belirterek, buna bir önlem alınmasını ve Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerindeki bazı kavşakların kapatılması gerektiğini ifade eden Tat, halk ekmek fabrikalarının kapasitesinin yetersiz olduğu, kurban kesim yerlerinin ve mezarlık alanlarının arttırılması gerektiğini dile getirdi.

HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi belediyenin özellikle eğitim anlamındaki çalışmalarını hatırlatarak, 2022 faaliyetlerini olumlu bulduğunu söyledi.

Mersin’de nüfusun artmasıyla ulaşımda sıkışıklık olduğunu belirten AKP Grup Sözcüsü Zafer Şahin Özturan, “Ulaşım Master Planı ihale edildi, bu proje derhal hayata geçirilmeli. Depremin ardından kentsel dönüşümün önemi anlaşıldı, 4 yıldır kentsel dönüşüme dair en küçük bir çalışma olmadı. Toroslar ve Davultepe’de mezarlıklar yapılıyor ama bu sorun 4 yıldır çözüme kavuşmadı. Özel kalem, basın ve kültüre 99 milyon lira harcanmış, bu rakamın çok olduğunu bunların yatırıma dönmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

 

TOPKARA SOSYAL MEDYA MESAJLARINI ELEŞTİRDİ

 

CHP’li Meclis Üyesi Ünzile Kuru da “Faaliyet raporunu okuduğumda Büyükşehir Belediyesi hizmetleriyle tüm görev ve sorumluluklarını ihtiyaç duyulan hizmetleri ayrım yapmadan kentin dört bir yanına ulaştırdığını gördüm. Belediye çağa, bilime uygun projeler üreterek sürekli kendini geliştirerek ilerlemiştir” ifadelerini kullandı.

MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara da  “Türkiye’deki 11. büyük iliz, gelir anlamında da 6. sıradayız, ancak yapılan faaliyetler rutin faaliyetler. Geçtiğimiz yıl ‘evet’ dediğimiz metro da dahil projeler yapılmamıştır.  Twitlerle sosyal medyada bakanlıklardan metro ile ilgili onay istedik. Mersin Büyükşehir Belediyesi rozetini çıkarmış bir belediye başkanının yönettiği belediyedir. Hak ettiğimiz hizmetlerin talebinde sıkıntı yaşamaktayız. CHP’li ilçe başkanları Büyükşehir Belediyesini yönetir hale gelmiştir.” şeklinde konuştu.

MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Çelik ise ramazan ayındaki koli dağıtımlarının ihtiyaç sahiplerine ulaşmadığını, adil dağıtılmadığını söyledi.

 

 

 

 

400 MİLYON DOLARLIK BORCU 115 MİLYONA İNDİRDİK

 

Faaliyet raporu ve meclis üyelerinin eleştirileri üzerine söz alan MBB Başkanı Vahap Seçer de Türkiye’nin en yüksek gelire sahip, güçlü belediyelerinden biri olduklarını söyledi.

Göreve geldiklerinde 400 milyon dolar olan borcu 115 milyon dolara indirdiklerini kaydeden Seçer, “Öyle bir algı yönetimi yapılıyor ki sanki biz istiyoruz bu para bize geliyor. Bu para bizim yasal hakkımız. Ama bana şunu söyleyebilir misiniz? İller Bankasının, bakanlıkların sağladığı kredilerden, hibelerden muhalefet belediyeleri faydalanıyor mu? Kocaman bir hayır. Milyon dolarlık hibelerimiz iki ileri bir geri bekliyor. Artık İller Bankasından mı kaynaklı yoksa aldığımız kurumlardan mı kaynaklı bilemiyorum. Biz bu kredileri beklerken 17 milyon avroluk yatırım 50 milyon avroya çıktı. 4 yıl kaybettik. Hibeyi konuşacaksak bunları konuşalım. Bunun adı bal gibi engellemedir. Hizmet gitmesin. Ne olacak? Vahap Seçer başarısız olsun” ifadelerini kullandı.

 

“METRO PROJESİNİ BELEDİYE TEK BAŞINA YAPAMAZ”

 

Metro projesiyle ilgili eleştirilere de yanıt veren Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Az önce dedi ki sayın Topkara, metro konusuna atıfta bulunarak Başkan dedi çözemediği konuları mesaj vererek tvit atarak gazeteye beyan vererek çözeceğini zannediyor. Oysa rozetini çıkarmış bir belediye başkanı. Elbette rozetini çıkarmış bir belediye başkanıyım. Ben kentimin her köşesine, her bölgesine her yurttaşıma adaletli hizmet götürmekle mükellefim. Vicdani olarak da insani olarak da idari olarak da hukuki olarak da böyle davranmak zorundayım. Ama bir yere kadar da siyasi jargona müracaat etmem derim ki ‘iyi güzel tamam siyasisin ama belediye başkanısın. Ben bu eleştirileri başka yerlerden de alıyorum, bürokratlardan da alıyorum. Sayın başkan böyle yapıyorsun ama siz belediye başkanısınız. Bakın arkadaşlar, Türkiye belediye başkanlarının siyasi olarak şikayet edemeyeceği dönemden çoktan uzaklaştık, yıllar oldu. En az üzerinden bir 7- 8 yıl geçti. Ondan önce yine aynı iktidar vardı, şikayetler bu kadar olmazdı. Çünkü bu kadar ayrım gayrım siyasi siyasi gerginlik, kutuplaşma ötekileştirme yoktu, şimdi var.  Ama şunu unutmayın yaptığımız eleştirilerde beyanatlarda o noktaya gelmişsek bizi değil bizi bu noktaya getirenleri eleştirin. Bir çözüm bulamıyorsunuz, kafanızı nereye vursanız bir çözüm bulamıyorsunuz.  Belediye başkanı ne yapsın, otursun kaderine mi razı olsun, giyotine de kafamı sokayım ne yaparsan yap, böyle mi yapayım. Yapamayız, bunları dile getirmek, takip etmek zorundayız. Sizin bu konuda bize destek vermeniz lazım, Başkanımız haklı demeniz lazım.  Türkiye’de hiçbir belediye metro projesini hükümetin desteği olmadan, izni olmadan, kredisi olmadan yapamaz.”