Şirket kâr edecek diye bizler taş mı yiyelim? | Güney Gazetesi Mersin

Şirket kâr edecek diye bizler taş mı yiyelim?

5 mahallenin geleceğini etkileyecek olan taşocağı projesine karşı bölge halkı dava açmaya hazırlanıyor

Şirket kâr edecek diye bizler taş mı yiyelim?


 

ELVAN KONUK

Yenişehir’e bağlı olan Çukurkeşli, Hacgediği, Kayrakkeşli, Aladağ ve Kerimler köylerinin ortasında bulunan alana DEN-KA Grup tarafından açılmak istenen taşocağına karşı mahalleli imza kampanyası başlatmıştı. Projenin on günlük askı sürecinin bitmesinin ardından taşocağının bölgeye vereceği zarar nedeniyle endişeli olduklarını dile getiren Çukurkeşli Mahallesi Muhtarı Süleyman Kuş, “Biz üreticiyiz, çiftçiyiz. Taş ocağı açılırsa köylerimizin geleceği yok olacak. Köyümüzün hakkını aramak için mahkeme sürecini başlatacağız. Çocuklarımızın geleceği için mücadele edeceğiz” dedi.

Çukurkeşli mahallesi sakinlerinin taşocağına karşı yürüttükleri mücadele sürüyor. Yaklaşık bir yıl önce DEN-KA grup tarafından Çukurkeşli Mahallesi’nde açılmak istenen taşocağı ile ilgili ÇED toplantısına bölge halkı izin vermemişti. Aynı şirket projenin dönümünü düşürüp tekrar ÇED başvurusunda bulunmuş, proje 10 günlük askı sürecine alınmıştı.

Bu süreçte Çukurkeşli ve taşocağının etki sahasında yer alan bölge sakinleri imza kampanyası başlatarak dilekçelerini Çevre, Şehircik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne verdi. 10 günlük askı sürecinin yaklaşık 2 hafta önce bittiğini belirten mahalleli haklarını aramak için mahkeme yoluna başvuracaklarını söyledi.

 

“TAŞOCAĞI AÇILMAK İSTENEN ALAN HEYELAN BÖLGESİ”

 

Taşocağı açılmak istenen alanın heyelan bölgesinde olduğuna dikkat çeken Çukurkeşli Mahallesi Muhtarı Süleyman Kuş, “Çukurkeşli Doğa Koruma Derneği olarak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Taşocağının açılmak istendiği alanın heyelanlı bölge olduğuna dair elimizde rapor var.  Taşocağı yapılacak yerin yakınında ana halter yolu var. Arslanköy yolu olarak bilinen yoldan 25-30 köyün yolu geçiyor. Depremde bile dağlar yerinden oynadı yollar kapandı. Hatta ben belediyeden kepçe çağırdım onlara açtırdım. Yarın burada bir dinamit patlatılsa bu yolların hepsi kapanacak, ulaşım zarar görecek. Geçen yıl Mart ayında mahallemizde dağın büyük bir bölümü göçtü. Kendiliğinden heyelan oluyor” dedi.

 

“ÖNÜMÜZDE MAHKEME SEÇENEĞİ KALDI”

 

Dernek olarak köylünün menfaatlerini korumak için yakın bir zamanda mahkeme sürecini başlatacaklarını duyuran Kuş, ellerindeki raporları sunacaklarını dile getirdi. Devletin temel görevlerinden birinin halkın sağlığını korumak olduğunu vurgulayan Kuş, “Mahkemeyi bilirkişi tayin etmeleri için devreye koyacağız. Bilirkişi gelecek bizim su kaynaklarımızın taşocağı açılacak yere 260 metre mesafede olduğunu görecek. Evlerimizin bölgeye 50 metre mesafede olduğunu görecek. Cennetten bir köşe mahallemizde doğal yaşamı görecek. Konumuzda haklı olduğumuz için kanunen mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Taş ocağının etki sahasında kalan 5 mahallede 3 bin nüfus olduğunu belirten Kuş, “Bir taşocağı gelip köylerimizin geleceğini alıp götürecek. Üretemeyeceğiz. Kazanamayacağız.  Evlerimiz zarar görecek. Burada avokadodan muzuna, yazlık ve kışlık tüm sebze ve meyveler yetişiyor. Toprak değerimiz mahvolacak. Çocuklarımızın geleceği yok olacak. Bir şirket para kazanacak diye çocuklarımız taş mı yiyecek?  Bir taşocağı para kazanacak diye bunların hiçbirine göz yumamazlar. Biz bu konuda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.

 


  Şirket kâr edecek diye bizler taş mı yiyelim?