“Depremzede öğrenciler uyum konusunda zorluk yaşıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Depremzede öğrenciler uyum konusunda zorluk yaşıyor”

Eğitim- İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, deprem bölgesinden Mersin’e gelen ve deprem psikolojisini atlatamayan 23 bin 400 öğrencinin uyum konusunda ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. Tekin, depremzede öğrencilere yönelik özel çalışma yapılmadığını belirterek, verilen psikolojik desteğin yüzeysel kaldığını ifade etti.

“Depremzede öğrenciler uyum  konusunda zorluk yaşıyor”


MAYSA DERYAYEVA

Şubat ayında yaşanan deprem felaketinden dolayı çok sayıda depremzede Mersin’e göç etti. Göç eden aileler çocuklarının eğitime devam etmesi için Mersin’deki okullara kayıt yaptırdı. Toplamda 23 bin 400 depremzede öğrencinin Mersin’de eğitim aldığını belilrten Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, öğrencilerin beslenme, adapte olma, deprem psikolojisini atma konusunda sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Depremden önce Milli Eğitim Bakanlığı taraftan başlatılması planlanan okullarda ücretsiz yemek projesinin depremle birlikte hayata geçmediğini belirten Tekin, “Öğrencilerin beslenme sorunundan önce uyum sorunu var. Uyum konusunda, deprem psikolojisini atmak konusunda özel bir çalışma yapılmadı, yapıldıysa da yüzeysel yapıldı. Beslenme konusunda bir çalışma yok. Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı yemek planlama çalışması depremle birlikte altüst oldu, hayata geçirilemedi. Bu öğrencilerin bütün ihtiyaçlarını gidermek için Mersin Büyükşehir Belediyesi bir çalışma başlattı ve depremzede öğrencilerin okul çantaları temin edildi. Ancak beslenme konusunda özel bir çalışma yapılmadı” dedi.

 

 

“EN ÇOK YENİŞEHİR’DEKİ OKULLAR TERCİH EDİLDİ”

 

En çok Yenişehir’deki okullara öğrencilerin kaydının yapıldığını ifade eden Tekin, kiraların yüksek olmasından dolayı Akdeniz ve Torosları tercih eden ailelerin ise o bölgedeki okullara çocuklarını yazdırdığını söyledi.

Depremzede öğrencilerin liseye dağılımında Milli Eğitim Müdürlüğünün başarılı bir çalışma yaptığına dikkat çeken Tekin, “Mersin’e depremden dolayı 23 bin 400 öğrenci geldi. Deprem bölgesinden gelen aileler çocuklarını en çok Yenişehir ilçesindeki okullara yazdırdı ama maddi durumu yeterli olmayanlar Akdeniz ve Toroslar ilçesindeki okulları tercih etti. Bunun nedeni Mersin’de kiraların yüksek olmasından dolayı kaynaklanıyor. Öğrencilerin dağılımı çok orantılı bir dağılım olmadı. Mersin’de liselere öğrencilerin yerleştirilmesi çok başarılıydı” diye konuştu.