Av yasağı balık fiyatlarını etkileyecek | Güney Gazetesi Mersin

Av yasağı balık fiyatlarını etkileyecek

Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, 15 Nisan’dan başlayıp 15 Eylül’de sona erecek balık avlama yasağı öncesinde gazetemize açıklamalarda bulundu. Polat, av yasağından ötürü balık çeşidinde azalma olmasından dolayı balık fiyatlarında yüzde 10 artış yaşanacağını ifade etti.

Av yasağı balık fiyatlarını etkileyecek


MAYSA DERYAYEVA

 

15 Nisan tarihinde başlayıp 15 Eylül’e kadar devam edecek olan balık avlama yasağıyla ilgili bilgi veren Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, av yasağından dolayı balık çeşitlerinde azalma yaşanacağını söyledi.

Polat, av yasağından ötürü balık fiyatlarında yüzde 10 oranın artış yaşanacağını ifade etti. Günlük taze balıklarının satışına devam edeceklerini belirten Polat, “15 Nisan tarihi itibariyle av yasağına giriyoruz. Yasaktan itibaren trol avcılığı, gırgır avcılığı yasaklanıyor balık çeşitlerinde azalma olacak. Örneğin 40-50 çeşit balığımız çıkıyorsa, bu 15 çeşide inecek. Yine taze günlük balık gelecek ama balık çeşitlerinde azalma olacak. Uluslararası avcılık dediğimiz serbest, izinle müsaadesi olan tekneler burada çalışacak ve oradan taze balıklar gelecek. Yine Karaduvar’dan günlük taze sardalye, av yasağı olmayan bizde tek balık sardalyedir. Yılın 12 ayı denizlerden sardalye çıkıyor. Sardalye Omega 3 açısından zengin bir balık çeşididir. Av yasağımız 15 Eylül’e kadar devam edecek. Av yasağı ile satışı yasaklanan balıkların satışı olmayacak ancak diğer balık çeşitlerimizde fiyatında yüzde 10 zam gelir. Biz balık fiyatlarını uygun fiyatta tutmaya çalışıyoruz” dedi.

 

 

“HER BÜTÇEYE UYGUN BALIK SATIŞIMIZ MEVCUT”

 

Kırmızın ette yaşanan fiyat artışına göre, balık fiyatlarının daha uygun olduğunu söyleyen Polat, havaların serin olmasından ötürü taleplerde artış yaşandığını belirtti.

Polat, “Şu an balık fiyatlarımız uygun, fazla bir fiyat yüksekliği yok. Diğer gıda ürünlerine göre, kırmızı et, tavuk eti fiyatına göre fiyatlarımız gayet uygun. En yüksek fiyatlı balığımız çupra levrek 100-130 lira arasında fiyatı değişiyor. En uygun fiyatlı balığımız ise sardalye ve hamsi. Bunların fiyatı 35- 40 lirasında değişiklik gösteriyor. Uygun fiyatlı balıklarımızda Omega 3 açısından zengin, halkımız bu balıkların fiyatların aldanmasınlar. Levrek balığına göre,  fiyatı uygun olan hamsi, sardalye balığının Omega 3 açısından daha yüksek. Gümüş balığı 60- 70 lira arasında fiyatı, fiyatlarımız çok uygun, her bütçeye, her vatandaşa göre balığımız var. Vatandaşların balığa talebi var. Ramazan’ın ilk haftası satışlarda düşüş yaşadık ancak havaların serin olmasından dolayı halkımızın balığa rağbeti iyiydi, balığa yöneldiler. Havalar bizi etkiliyor. Halkımızın balık tüketiminden memnunuz” diye konuştu.

 

 

 

“MAZOT FİYATI UYGUN OLURSA BALIK FİYATLARI DAHA DA UYGUN OLUR”

 

Balıkçılık sektörünün temel sorunlarının başında mazot fiyatındaki artıştan kaynaklandığına dikkat çeken Polat, geçmiş yıllarda Tarım Bakanlığı tarafından balıkçılara özel uygulana mazot indirimin tekrardan yürürlüğe girmesini talep ettiklerini belirtti.

Mazot fiyatının uygun olması halinde vatandaşların balıkları daha da uygun fiyata tüketebileceğini vurgulayan Polat, “Sektördeki en büyük sorunumuz akaryakıt sorunu, girdi maliyetlerimiz yüksek. Gemilerin yüzde 95’i mazotla çalışıyor. Mazotta birkaç yıl öncesine kadar Tarım Bakanlığı tarafından destekleme alıyorduk. Balıkçılara özel mazotta yüzde 30 indirim uygulanıyordu ve indirim daha sonra kaldırıldı. Dünyadaki petrol borsasından dolayı dengesiz dalgalanmalardan dolayı biz balıkçılar olarak mazota uygulanan yüzde 30 indirimin uygulanmasını talep ediyoruz. Bu indirimi balık üretimi yapan tekneciye verseler, biz 100 liraya sattığımız balığı girdi maliyeti ucuz olmasından dolayı 70 liraya satarım. Daha uyguna satacağım, halkımız daha uygun fiyata balık yiyebilecek. Girdi maliyetlerinden dolayı bize balık pahalı gelince bizde onun üzerinden kar etmek zorundayız” şeklinde konuştu.

 

 

 

“BALIK PAZARLARIN KORUNMASI GEREKİYOR”

 

Polat, balık pazarları gibi satış yerlerinin korunması gerektiğini belirleterek, “Bu tür balık pazarı gibi yerlerin korunması lazım. Fiyatların çok yüksek olduğu dönemde bizim kanunen müdahale etme gibi bir durumumuz yok. Biz bir balık fiyatı yayınlıyoruz ama ertesinde zincir marketlerde o ürünü yüzde 50 indirim uyguluyor. Biz piyasadan çekilirsek ürünleri üç katına satmaya başlıyorlar. Özellikle balık pazarların korunması gerekiyor” dedi.

 


  Av yasağı balık fiyatlarını etkileyecek