Kamu emekçileri haklarını istiyor | Güney Gazetesi Mersin

Kamu emekçileri haklarını istiyor

Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şubesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücretlerde artış yapılması amacıyla eylem düzenledi. Maliye Binası önünde açıklama yapan BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, emekçilerin maaşlarının enflasyon altında ezildiğine dikkat çekerek, “ Kamu emekçilerinin maaşı en az yoksulluk sınırında olmalıdır” dedi.

Kamu emekçileri haklarını istiyor


MAYSA DERYAYEVA

 

Kamuda sözleşmeli, taşeron, vekil, geçici, İHS’li gibi adlar altında sürdürülen güvencesiz istihdama son verilmesi gerektiğini belirten BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, kamu emekçileri olarak ek ödemelerin, tazminatların maaşlara dahil edilmesini talep ettiklerini dile getirdi.

 

 

 

TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığını ifade eden Doğan, “Son bir yılda süt yüzde 240, peynir yüzde 250, salça yüzde 280, baharat yüzde 300, meyveler ortalama yüzde 200, bakliyat ürünleri ortalama yüzde 150 zamlandı. Bırakalım kırmızı eti beyaz eti bile unuttuk. Tedavüldeki en değerli banknotumuz 200 TL ile alabildiğimiz kıyma 650 grama indi.  Hız kesmeden devam eden zam sağanağında marketleri müze gezer gibi gezer, raflara bakıp bakıp çıkar hale geldik” dedi.

 

 

“GELİR ADALETSİZLİĞİNE SON VERİLMELİ”

 

Düşük ücretlere karşı ağır çalışma koşullarında çalışmak istemediklerini belirten Doğan, kamu çalışanlarının taleplerini söyledi.

Doğan, gelir vergisindeki adaletsizliğe son verilmesi gerektiğine değinerek, “İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için en düşük kamu emekçisinin maaşının eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını istiyoruz. Tüm vergi yükünü ücretlilerin omuzlarına yıkan, her yıl daha da büyüyen gelir vergisi adaletsizliğine derhal son verilmesini istiyoruz. Bunun için gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15 ten yüzde 10’a düşürülerek yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini istiyoruz. Mevcut eşitsizlikleri artıran, yarım yamalak düzenlemelerden bıktık. Tüm kamu çalışanlarını kapsayan adil bir ek gösterge ve kamusal emeklilik sistemi istiyoruz. Önümüz bayram ama 6,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisi hala bayram ikramiyesinden mahrum bırakılıyor. Bayram ikramiyesinin tüm çalışanları ve emeklileri kapsamasını ve net asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu.