“Mersin’de güvenli yeşil alanlar yetersiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin’de güvenli yeşil alanlar yetersiz”

Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli’de olası bir afet karşısında güvenli yeşil alanların yetersizliğine dikkat çeken Peyzaj Mimarları Odası Mersin İl Temsilcisi Şeniz İşcan Ateş, “Mersin’de yeşil alanlar birbirinden kopuk, kente gerçekten hizmet etme işlevinden uzak sadece günlük ihtiyaçlara cevap verecek niteliktedir” dedi.

“Mersin’de güvenli yeşil alanlar yetersiz”


ELVAN KONUK

 

Mersin’de yeşil alan varlığının yetersizliğine dikkat çeken Peyzaj Mimarları Odası Mersin İl Temsilcisi Şeniz İşcan Ateş, olası bir afette peyzaj planlamanın önemine dikkat çekti. Şeniz İşcan Ateş “Mersin ili 4 merkez ilçede açık yeşil alanların varlığı yetersiz olup; yeşil alanlar sahil bandı boyunca Akdeniz ilçesi limandan başlayarak Mezitli Babil kavşağına kadar yeşil alan-park-rekreasyon alanı olarak devam etmekte, dolgu üzerinde bulunmaktadır. Bu alan sahil bandı devamında kumsal olarak mevcudiyetini korumaktadır. Mersin merkezi sahilden kuzeye doğru gidildikçe yeşil alan varlığı ufak tefek mahalle ve semt parkları ile devam etmektedir. Ancak bu yeşil alanlar birbirinden kopuk, “kalem artığı” olarak tabir edilen planlı olarak kente gerçekten hizmet etmesi gerektiği işlevlerden uzak sadece günlük ihtiyaçlara cevap verecek niteliktedir” dedi.

 

“TOROSLAR DİĞER İLÇELERE GÖRE DAHA ÇOK YEŞİL ALANA SAHİP”

 

4 merkez ilçeyi peyzaj açısından değerlendiren Şeniz İşcan Ateş, Akdeniz ilçesinde bitişik nizam eski yapılar ve sanayi bölgeleri bulunmakta olup yeşil alan miktarı oldukça azdır. Yenişehir ilçesinin sahil ve GMK bulvarının kuzey ve güney tarafı eski tip bitişik nizam yapılaşma şeklinde olup yeşil alan sadece sahil bandında yer almaktadır. Yenişehir ilçesinin yeni yapılaşmaya açılan kuzey tarafında ve Mezitli ilçesinde ise imar yoğunlukları kata verilmiş olup peyzaj alanı bulunan site tarzı yapılaşmalar bulunmaktadır. Toroslar ilçesinde eski yerleşim yoğunluklu yapı kütleleri bulunmakta olup kuzey ve kuzey batısı geniş yeşil alanlara sahip yerleşimler olarak diğer ilçelere göre şu an için daha iyi durumdadır” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

“DEPREMİN ARDINDAN MERSİN’DE İNSANLAR GİDECEK ALAN BULAMAYINCA KAOS ORTAMI OLUŞTU”

 

Dere yataklarının kapatılması ve iklim değişikliğine bağlı olarak ani ve yoğun yağışlarla beraber Mersin belli yıl aralıklarında sel felaketi ile karşı karşıya geldiğini dile getiren Şeniz İşcan Ateş, bu durumun çözümünün planlamadan geçtiğini dile getirdi.  Depremlerin ardından Mersin’in bir takım gerçeklerle yüz yüze kaldığını belirten Şeniz İşcan Ateş, “Yaşanan depremler sonrası halkın panik içinde sokaklara dökülmesi, yıkılabilir endişesi ile yüksek katlı binalara girilememesi, binalara girilmese bile bitişik nizamda yer alan bölgelerde güvenli alan olarak kullanılabilecek açık ve yeşil alanların bulunmaması, bulunanların deprem durumunda tehlikeli hale gelen sahil şeridinde yer alması ve diğer yerlerde ise bulunan parkların yetersiz,  küçük olması bu sebepten insan yoğunluğunu kaldıramaması ve insanların gidecek yer bulamayınca bütün yükün trafiğe kayması ve bundan kaynaklı kaos ortamı bize yapılan yanlışların bir bedeli olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

 

“YEŞİL ALANLAR AFET KOORDİNASYON ÇALIŞMALARINA İMKAN VERECEK ŞEKİLDE TASARLANMALI”

 

Bir kentte peyzaj düzenlemesinin çok önemli olduğunu dile getiren Şeniz İşcan Ateş, yeşil alanların afet koordinasyonundaki önemine dikkat çekti. Şeniz İşcan Ateş, “Deprem riski taşıyan kentlerimizde acil toplanma alanları olacak açık ve yeşil alanlar, olası deprem sırasında acil toplanma, geçici barınma, insani yardım ve afet koordinasyon çalışmalarına da imkan verecek şekilde tasarlanarak uygulanmalıdır. Deprem açısından riskli yapılar ve bölgeler için acilen kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılmalı, kentsel dönüşüm çalışmalarında da peyzaj tabanlı şehircilik stratejileri benimsenerek sürdürülebilir, afete ve iklim değişikliğine dirençli yeni yerleşim yerleri acil olarak yapılmalıdır. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile de yasal olarak güvenceye alınan peyzaj mimarlığı hizmetleri, ruhsat aşamasında istisnasız tüm yapılara uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.