ZELİHA ÖZİPEK
14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimlerinin yaklaşması ile birlikte seçim güvenliği ile ilgili önlemler alınmaya başladı. Seçim günü ve sonrasında alınacak tedbirlerin hazır olduğunu dile getiren Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Seçim takviminin sağlıklı bir şekilde işlemesi ve sonuçlandırılması için Seçim Kurulları ile irtibat halinde olarak sürecin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi adına güvenlik, personel, araç, gereç ve benzeri konularda gerekli desteği vermek suretiyle; vatandaşımızın özgür iradesini sağlıklı şekilde, herhangi bir aksaklığa, herhangi bir güvenlik zafiyetine meydan vermeden sandığa yansıtabileceği ortamı sağlayacağız” dedi.
“SEÇİMDE 9 BİN 61 GÜVENLİK PERSONELİ GÖREV ALACAK”
Mersin genelinde 1 milyon 378 bin 408 vatandaşın oy kullanacağını vurgulayan Pehlivan, "Oy verme işlemi 935 binada kurulacak olan 4 bin 149 sandıkta gerçekleşecektir. Seçim günü, 6 bin 377 İl Emniyet Müdürlüğü, 2 bin 589 İl Jandarma Komutanlığı ve 95 Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli olmak üzere 9 bin 61 güvenlik personelimiz bin 565 araç ile görev alacaktır. Hava araçlarımız, gemilerimiz, botlarımız, motorize ekiplerimiz alınan güvenlik tedbirlerine yardımcı olacaktır. Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Merkezi (GAMER) birimlerimiz, jandarma istihbarat ve emniyet istihbarat birimlerimiz bütün güvenlik kamera sistemlerimizle entegre şekilde bu süreci takip edecektir. Gerek hassas kişi ve yerlerin gerek enerji altyapısına dair önem arz eden yerlerin korunması gerek kampanya dönemindeki güvenlik hususlarının takibi gerekse ihtimal provakatif eylemlere ilişkin olarak ilgili bütün birimlerimiz ve personelimiz tam kapasite ile görevi başında bulunacaktır” ifadelerini kullandı.
“SEÇİMDE GÖREV ALACAK PERSONELLERE SEÇİM GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VERİLDİ”
Seçim günü görev alacak tüm personele seçim güvenliği eğitiminin verildiğini belirten Pehlivan, seçim günü alınacak tedbirlerden söz etti.
Pehlivan, “Sandıkların konulduğu bina ve yapıların dış çevresinde yeteri kadar ihtiyati güvenlik kuvveti bulundurulacaktır. Seçim güvenliğine yönelik sandık alanlarında kamera sistemlerinin çalışır halde bulundurulması sağlanacak ve elektrik kesintilerine karşı gerekli önlemler alınacaktır. Oy verme işlemlerinin özgür ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla, sandığın konulduğu bina ve yapıya açılan yollar önceden kontrol edilecek, toplumsal olaylara mahal verilmeyecek, asayiş ve güvenliği etkilemesi muhtemel bütün olumsuzluklara karşı tedbir alınacak, vatandaşlarımızın huzurunun bozulmasına müsaade edilmeyecektir. Oy verme günü bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı tutulacak, eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda sadece yemek verilmesine müsaade edilecektir” diye konuştu.
SEÇİM SONRASI ALINACAK TEDBİRLER
Seçim takvimi başladığından bu yana Yüksek seçim Kurulu’nun tüm talimatlarının titizlikle uygulandığını vurgulayan Pehlivan, seçim sonrası alınacak tedbirleri ise şu şekilde sıraladı:
“Sandık kurulunca hazırlanan mühürlü torba ve sandık kurulu mührünün sandık kurulu başkanı ile en az iki üye tarafından en kısa zamanda, İlçe Seçim Kurulu başkanlığına teslim edilmesi için gerekli emniyet tedbirleri alınacaktır.
Güzergahlarda gerekli trafik tedbirleri alınarak yolun sürekli trafiğe açık olması sağlanacaktır.
Oy pusulalarının yer aldığı torbaların muhafaza edileceği binalarda gerekli güvenlik tedbirleri alınacaktır.
Oy pusulalarının yer aldığı torbaların muhafaza edileceği binalarda çevre aydınlatması ve kamera sistemlerinin çalışır vaziyette olması için gerekli tedbirler alınacaktır.”