“Mersin için artık yeni şeyler konuşmalıyız” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin için artık yeni şeyler konuşmalıyız”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, partilerin milletvekili aday listelerini değerlendirirken “Biz hep dedik ki Mersin dışından buraya aday getirmeyin. Mersin’de yaşasın. İşi gücü burada olsun. Çoluğu çocuğu burada olsun Mersin’i bilsin. Bunları dedik ama uygulanmadı. Biz 20 yıldır havalimanı konuşuyorsak, otoyol bağlantısı konuşuyorsak, Çeşmeli-Taşucu otoyolu konuşuyorsak, Kazanlı Turizm Bölgesini konuşuyorsak ne diyeyim. O kadar güçlü bakanlar oldu. Ne diyeyim? Geçmişten bugüne çok güçlü bakanlarımız oldu. Ama 15-20 yıldır aynı şeyleri konuşuyoruz bu niye yapılmadı diye. Artık usandık, bitirip yeni projeler üzerine konuşmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Mersin için artık yeni şeyler konuşmalıyız”


ABİDİN YAĞMUR


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Radyo Çetin'de Salih Bakan'ın sunduğu Salih Yayında programına katıldı. Kızıltan, Mersin’deki son siyasi gelişmeler, Mersin’in beklediği projeler ve sığınmacı sorunları hakkında açıklamalarda bulundu.

“Milletvekili adaylığını düşünüp düşünmediği” sorusu üzerine Kızıltan, “Ben MTSO’ya haksızlık yapamam. MTSO’nun rencide olmasına vesile olamam. MTSO Başkanı istifa edip partilerin peşinde koşup Ankara’da parti liderlerinin peşinde koşup da beni milletvekili yapın diye uğraşmaz.  MTSO’ya büyük hakaret olur. Ben küçük bir yoklama yaptım ve baktım ki bazı kişiler tarafından istenmiyorum. Parti içinde benim olmamı istemeyenler varmış hissine kapıldım ve hiçbir girişimde bulunmadım” dedi.

 

“MİLLETVEKİLİ OLMASI GEREKENLER OLAMIYOR”

 

Mersin kamuoyunun, partilerin milletvekili aday listelerinden rahatsız olduğunu ileri süren Kızıltan,  “Şu anda tüm Mersin rahatsız. Bu adaylar kimlere danışılarak seçildi. MTSO bu işin başıdır. Tüm partiler gelip bize soracak. Kimse gelmedi. Sadece bireysel olarak bizim meclis üyemiz aradı yanına geleceğim dedi benim böyle bir şeyim var müsaade ediyor musun dedi. Tabi dedim gurur duyarım.  Yine bizim komitelerden bir hanımefendi aradı beni. O fikrimi aldı. Seni de dedim açık açık desteklerim kadın olduğun için. Partilerden kimse gelmedi. Bu işler ahbap çavuş ilişkisinde yürüyor. Kim yukarıda etkiliyse ilişkileri güçlüyse onlar oluyor. Hakikaten milletvekili olması gereken insanlar olamıyor” ifadelerini kullandı.

 

Milletvekili seçilecek kişilerin Mersin’in faydasına çalışması gerektiğine işaret eden Kızıltan, şunları söyledi:

“Bizim MTSO ile sivil toplum örgütleriyle iyi diyaloglar içinde, bizden aldıkları bilgileri götürüp mecliste anlatabilecek, ilgili bakanlıklarda takip yapabilecek milletvekilleri lazım.  Geçmişten bugüne çok güçlü bakanlarımız oldu. Ama 15-20 yıldır aynı şeyleri konuşuyoruz bu niye yapılmadı diye. Artık usandık, bitirip yeni projeler üzerine konuşmalıyız. İşte lobi deniyor ama en güçlü bakanlar senin kentindeydi bunlar bilmiyor mu sorunları neden gidip Ankara’da savunmuyorlar? Mersin’de gerçekten Mersin için çalışabilecek dişli, bilgi dağarcığı, özgüveni yüksek, karakteri yüksek, kentini seven, kenti iyi bilen milletvekili seçip göndermezsen olmaz.  Önümüzdeki dönem göreceğiz 13 milletvekili Mersinle ilgili konularda biraraya gelip sorunların çözümü için, kentin projeleri, geleceği için çalışacaklar mı? Biz 20 yıldır havalimanı konuşuyorsak, otoyol bağlantısı konuşuyorsak, Çeşmeli-Taşucu otoyolu konuşuyorsak D-400’e paralel Tırmıl’dan Tarsus’a kadar paralel yolu konuşuyorsak, Kazanlı Turizm Bölgesini konuşuyorsak ne diyeyim. O kadar güçlü bakanlar oldu. Ne diyeyim? Biz hep dedik ki Mersin dışından buraya aday getirmeyin. Mersin’de yaşasın. İşi gücü burada olsun. Çoluğu çocuğu burada olsun Mersin’i bilsin. Bunları dedik ama uygulanmadı.”

 

“MERSİN’E KULAK TIKIYORLAR”

 

Depremin ardından Mersin’in yoğun göç aldığına dikkat çeken MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan,  “Biz hep söyledik. Devlet, hükümet Mersin’e destek versin. Deprem bölgesine sağlanan vergisel imkanlar Mersin’e de sağlansın dedik. Onlarca ulusal kanalda onlarca programa çıktım bu konuda. Ulaştırma Bakanı, Ticaret Bakanı defalarca anlattık toplantılarda. TOBB’a anlattık. Ama hep kulaklar tıkandı.  Mersin’i nedense duymuyorlar. Duymak istemiyorlar Mersin’in sesini” dedi.

 

“SIĞINMACILARIN DÖNÜŞÜ TEŞVİK EDİLMELİ”

 

Kızıltan, Mersin’in önemli sorunlarından birinin de sığınmacı nüfus olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Mersin’deki bu göçün, bu sığınmacı asıl adı koruma kapsamında gelen sığınmacılar. Geçici koruma altındaki sığınmacılar. Ülkelerindeki durum düzelince geri gönderilecek. Statüleri bu. Bunu AB’den gelen komisyon başkanına da söyledik.  Lütfen artık mülteci ya da sığınmacı dediğimiz geçici koruma altındaki yabancıların dönüşü teşvik edilsin. Yerleşmeleri değil. Yapılan yardımlar memleketine dönünce sana şu kadar para verilecek. Al paranı memleketinde kal denmeli dedik. Biz birçok şey ortaya koyuyoruz ama bunları yapmak için siyasi güç lazım.”