“Tarım alanlarında yapılaşmaya izin verilmemeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Tarım alanlarında yapılaşmaya izin verilmemeli”

Afetlerin felakete dönüşmesi nedeniyle ortaya çıkan can ve mal kaybını en az düzeye indirmek amacıyla hızlı göç, çarpık kentleşme ve yanlış yapılaşmanın önlenmesi gerektiğini vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, “Alüvyal topraklardan oluşan verimli tarım alanları korunmalı ve amacı dışında kullanılmamalı” dedi.

“Tarım alanlarında yapılaşmaya izin verilmemeli”


ELVAN KONUK


Afet risklerine karşı tarım alanlarının kullanımı konusunu değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, kentte ve kırsalda verimli tarım arazilerinde yeni yapılaşmalara izin verilmemesi üzerinde durdu. Birim, “Doğanın dengesini bozacak şekilde yaşanan çarpık kentleşme ve sanayileşmede bilimsel yer seçimi ilkelerine önem verilmemesi, toprak özelliklerine ve arazi yetenek sınıflarına dayalı arazi kullanım planlamalarının yapılmamasının bedeli, erozyonla toprak kaybı kadar, daha da önemlisi yaşanan afetlerde can ve mal kayıplarıyla ödenir olmuştur. Jeofizikten Jeoloji Mühendisliğine, Mimarlıktan İnşaat Mühendisliğine, Meteorolojiden Çevre Mühendisliğine, Şehir Plancılarından Ziraat Mühendislerine kadar ortak çözüm; bütüncül planlama ve uygun zemin/yer seçimi, yapılaşmada doğru tasarım, uygun proje, bilimsel ve doğru uygulama, öncesi ve sonrasında sürekli kamusal sıkı denetimdir” dedi.

 

“İMAR PLANLARININ AFET RİSKLERİNE GÖRE HAZIRLANMASININ ÖN KOŞULU YER SEÇİMİDİR”

 

Afet yönetiminin her türlü tehlikeye karşı hazırlıklı olmayı gerektirdiğini dile getiren Birim, depremler, seller ve taşkınlar dahil yaşanan ve yaşanacak afetlerde risk ve kriz yönetiminin liyakatlı kadrolarca yaşama geçirilmesi gerektiğin söyledi.  Sorunların çözümünde kağıt üzerinde kalmayıp önlemlerin somut olarak hayata geçirilmesi gerektiğinden söz eden Birim, “Afetlerin felakete dönüşmesi nedeniyle ortaya çıkan can ve mal kaybını en az düzeye indirmek amacıyla hızlı göç, çarpık kentleşme ve yanlış yapılaşma önlenmelidir. Merkezi yönetimden yerel yönetime her ölçekte yapılan ve onaylanan çeşitli ölçeklerdeki bölge planı, çevre düzeni plan ve imar planlarının afet risklerine göre hazırlanması için ön koşul, uygun yer seçimidir” ifadelerini kullandı.

 

 

“TARIMDA YAPISAL SORUNLARI GİDEREN PLANLAMALAR YAPILMALI”

 

Afet öncesi, afet anı ve afet sonrası kamucu tarım ve kırsal kalkınma politikaları kapsamında yaşama geçirilmesi gereken orta ve uzun döneme ilişkin önerileri sıralayan Birim, şu şekilde konuştu:

“Tarım sektörüne yönelik kısa, orta ve uzun vadeli tarımda yapısal sorunları gideren planlamalar yapılmalı, ülke ve bölgeler düzeyinde mekânsal arazi kullanım planlaması yaşama geçirilmelidir.

Büyükova Koruma Alanları dahil Alüvyal topraklardan oluşan verimli tarım alanları korunmalı ve amacı dışında kullanılmamalı.

Mevcut Toprak Koruma Kurulları kuruluş amaçları gereği tarım alanların koruma konusunda daha hassas davranmalıdır. 

Bölgemizde mekânsal planlama bütününde ilgili bakanlık ve kurumlarla işbirliği yapılarak ulusal plan hiyerarşisinde arazi kullanım planları ve tarımsal üretim planlarının yeri ve gücü tanımlanmalıdır.

Kentte ve kırsalda arazi kullanım planlaması çerçevesinde uygun yer seçimi ilkelerine uyulmalı, tarımsal üretim alanları üzerinde yeni yapılaşmalara izin verilmemelidir.

Kırsal yerleşim yerlerinin topografik, jeolojik, iklimsel ve doğal afetler yönünden yerleşime uygun alanlarda planlanması ile tarımsal yapı ve tesislerin kurulmasında; zemin etütlerinin ve diğer doğal afetler parametrelerinin göz önüne alınması zorunlu kılınmalıdır.

Bilimsellikten uzaklaşamadan yaşanabilir bir kent ve kırsalın tesis edildiği sağlıklı mekanların oluşumu için gerekli yasal önlemler ivedilikle hayata geçmelidir.”