“Borçlanmayı seçim masrafları için mi kullanacaksınız?” | Güney Gazetesi Mersin

“Borçlanmayı seçim masrafları için mi kullanacaksınız?”

Depremzedelerin masraflarının karşılanması, personel maaşları ve yeni projeler için kullanılmak üzere Başkan Mustafa Gültak’a 30 milyon liralık borçlanma yetkisi verilmesi Akdeniz Belediye Meclisi’nden oy çokluğuyla geçti. ancak bazı meclis üyeleri ilgili maddenin yeterince açık olmadığı konusunda Gültak’ı eleştirdi.

“Borçlanmayı seçim masrafları için mi kullanacaksınız?”


ELVAN KONUK

HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi, “Bu parayı depremzedelerden ziyade açıklarınızı kapatmaya veya seçim de yaklaşıyor biraz da seçim masraflarını karşılamaya yönelik mi kullanacaksınız diye sorarken EMEP’li Halil Kara ise şu ifadeleri kullandı: “777 milyon lira bütçesi olan bir Akdeniz Belediyesinin, 80 milyon kendi içinde yedek ödeneği olan bir Akdeniz Belediyesi’nin depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılayamama gibi bir durumu söz konusu olamaz.”

 

Akdeniz Belediye Meclisi Başkan M.Mustafa Gültak’a 30 milyonluk borçlanma yetkisi verilmesi ile ilgili toplandı. Borçlanmanın ilçede barınan depremzede yurttaşların ihtiyaçlarının karşılanması, belediye cari harcamaları, personel ödemeleri ile yeni projelerin hayata geçirilebilmesi için kullanılacağı belirtildi. Borçlanma oy çokluğu ile meclisten geçti ancak borçlanmaya ret oyu veren meclis üyeleri 30 milyon liralık borçlanmanın Akdeniz Belediye’sinin açıklarını kapatmak veya seçim çalışması için kullanılacağını düşündüklerini belirtti.

“HER ŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK DİYORSUNUZ AMA PERSONELİN MAAŞINI ÖDEYEMİYORSUNUZ”

 

Borçlanma talebi ile ilgili paranın ne kadarının depremzedeler için kullanılacağını öğrenmek için talepte bulunduklarını belirten HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi, bu taleplerinin cevapsız kaldığını vurguladı. Tanrıverdi, “Sayın başkan siz güllük gülistanlık diyorsunuz ama bir belediye kendi personelinin ücretini ödeyemiyorsa bunu borçlanma ile karşılayacağını ifade ediyorsa aslında bu belediyenin ekonomik durumunun çok olumlu olmadığını ve yapılan harcamaların da mali disiplininin sağlanmadığını ifade eder. Anlaşılıyor ki bu para depremzedelerden ziyade açıklarınızı kapatmaya veya başka alanlarda kullanılmaya kaldı ki seçim de yaklaşıyor biraz da seçim masraflarını karşılamaya yönelik olduğu gerçeği de ortaya çıkıyor. Bu nedenle biz komisyon olarak ret oyu kullandık” dedi.

 

“PARANIN AÇIKLARI KAPATMAK İÇİN KULLANILACAĞI AKILLARA GELİYOR”

 

EMEP’li Meclis Üyesi Halil Kara ise borçlanma “şu nedenlerden dolayı 40 milyona kadar ihtiyacımız var bunu da borçlanma yoluyla kapatmamız lazım diyerek” meclise gelebilirdi ama böyle bir şey yok. Dolayısıyla belli açıkları kapatma ve başka şeyler akıllara geliyor. Sonuçta komisyonda görüşülürken depremzedeler için 8 milyon 300 bin liralık bir masraf geçekleştirildiği ifade edildi.  Dolayısıyla aslında 777 milyon lira bütçesi olan bir Akdeniz Belediyesinin 80 milyon kendi içinde yedek ödeneği olan bir Akdeniz Belediyesi’nin 8 milyon 300 bin liralık bir gideri karşılayamama gibi bir durumu söz konusu olamaz. Dolayısıyla 30 milyonun depremzede vatandaşlarımızın çıkarına kullanılıp kullanılmayacağıyla ilgili net bir şey olmadığı için ret oyu vereceğim” diye konuştu.

 

“30 MİLYON LİRA DEDİĞİNİZ NEDİR Kİ?”

 

Borçlanma talebi ile ilgili detay verilmediği yönünde eleştirilere cevap veren AKP’li Meclis Üyesi Aydın Egin, “30 milyon lira gibi bir para, ucu açık deniliyor. 30 milyon lirayı nereye harcayacaksın 30 milyon lira dediğiniz nedir ki?” diye konuştu.

 Depremden bu yana işçilerin aylık 1 milyon liralık mesaileri olduğunu dile getiren Egin, “Bu iş 2 ay sonra mı bitecek 5 ay sonra mı bitecek bununla ilgili herhangi bir bilgi yok biliyorsunuz. Belediye meclis üyelerimize de yakışan şudur ‘idare sen bize 30 milyon lira getirdin ama biz 35 milyon lira olarak vermeyi düşünüyoruz çünkü işin içinde depremzedeler var’ demeli. Sadece orada çalışan personellerimiz değil şuanda depremzedelerin ihtiyaçlarını gideriyoruz. Aylık takriben 3 milyon lira gibi belediyenin bir gideri oluyor. Toplamda 30 milyon lira gibi bir para ucu açık deniliyor. 30 milyon lirayı nereye harcayacaksın 30 milyon lira dediğiniz nedir ki?” şeklinde konuştu.

 

“BORÇLANMAYA İTİRAZINIZ, AKDENİZ’E HİZMETLERİ ENGELLEMEYE YÖNELİKTİR”

 

Muhalif meclis üyeleri, 30 milyon TL kredi kullanılması için Başkan Mustafa Gültak’a yetki verilmesi yönündeki teklifin reddine itiraz ve eleştirilerde bulundu. Borçlanmanın Akdeniz için kullanılacağını vurgulayan Gültak, “Borçlanmaya itirazınız, Akdeniz’e hizmetleri engellemeye yöneliktir” ifadelerini kullandı.

Muhalif üyelerin; borçlanma talebi eleştirileri üzerine bir değerlendirme yapan Başkan Gültak; “Belediyenin neden yönetilemez durumda olduğunu 4 yıldır Akdeniz halkına anlatıyoruz.  Çünkü siz bu belediyeyi batırdınız. Öyle bir enkaz bıraktınız ki toparlanması mümkün değil. Bu belediyede, sizin belediye başkanlığınız döneminde dönüm dönüm ne kadar arazi sattığınızın hepsinin listesi var. Hepsi resmi evraklarla kayıtlı... Ben satmadım, siz sattınız. Ve ne yaptınız? Asfalt mı, kaldırım mı, taziye evi mi yaptınız? Bu arazileri siz satmışsınız” ifadelerini kullandı.

 

“BU PARALAR, MİLLET İÇİN HARCANACAK”

 

Muhalif üyelerin borçlanma talebine karşı çıkışını da eleştiren Başkan Gültak; “Depremzedeler bizim kardeşimiz, başımızın tacı. Peki, Akdeniz’de yaşayanlar kim? Onlar bizden hizmet beklemiyor mu? Nasıl bir mantıkla bakıyorsunuz? Borçlanma talebi içerisinde hepsi var; depremzedeler var, cari harcama var, maaş ödemeleri… Bir şey saklamamışız ki! Burası muz cumhuriyeti değil. Verdiğiniz yetki ile aldığımız borç ve gelen paralar Akdeniz’e hizmet için harcanıyor. Millete gidecek bu paralar. Çünkü Akdeniz’de oturanların da hizmete ihtiyacı var” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca; mülkiyeti Akdeniz Belediye Başkanlığına ait Karacailyas Mahallesi’nde bulunan toplam 3 bin metrekare yüzölçümüne sahip arsa niteliğindeki taşınmazın, yine depremzede vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için satışıyla ilgili konu da görüşüldü. Komisyonlardan oyçokluğu ile ret yönünde Meclis’e gelen konu tartışmalardan sonra yine oyçokluğu ile reddedildi.