Bundan sonrası rant | Güney Gazetesi Mersin

Bundan sonrası rant

Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilcisi Uğur İnce 2035 yılına kadar Mersin’de yeni imarlı alanlara ihtiyaç olmadığını söyledi

Bundan sonrası rant


ELVAN KONUK

Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli’nin nazım imar planlarına göre 2035 yılına kadar kentte yeni imarlı alanlara ihtiyaç olmadığını söyleyen Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilcisi Uğur İnce, yeni alanların imara açılma taleplerinin rant amaçlı olduğunu söyledi. Depremin ardından kente 400 bin kişinin geldiğini hatırlatan İnce,   “Kentimize gelen depremzede vatandaşlarımızın sadece kent merkezlerinde değil ilçe merkezlerinde de barınması sağlanmalıdır. Kentimizin riskli bölgelerinde yenileme ve dönüşüm çalışmaları başlatılmalıdır” dedi.

Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilcisi Uğur İnce, bölgesel depremlerin Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilçelerine olan etkilerini değerlendirdi.  İnce, “Deprem sürecinden sonra kentimizde deprem bölgesinden geçici konaklama amacıyla yoğun bir nüfus artışı yaşanmakta buna bağlı olarak da birçok kişi ve kurum tarafından yeni alanların imara açılması talep edilmektedir. Ancak bu söylemler tamamen rant odaklı olmaktadır” dedi.

 

“MERSİN’DE 700-800 BİN KİŞİYE YETECEK İMARLI ALAN VAR”

 

4 merkez ilçede tamamlanan nazım imar planlarına göre yaklaşık 320 bin kişinin bu bölgelere yerleşebileceği belirten İnce, “2035 yılına kadar yeni imarlı alan gereksinimi yerine kent merkezinde dönüşüm ve yenileme çalışmaları tamamlanmalıdır. Ayrıca bu hesapta kentimizin diğer ilçeleri ve kırsal alanlarda yer alan imar stokları hesaplanmamış olup bu alanlar ile birlikte Mersin kentinde yaklaşık 700-800 bin kişiye yetecek imarlı alan olduğu buda 2035 yılı projeksiyonlarına göre kentte yeni imarlı alanlara ihtiyaç olmadığını göstermektedir” dedi.

 

“KONUT ARAZİLERİ PLANLI YAPILAŞMAYI SAĞLAYACAK ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMELİ”

 

Mersin’in riskli bölgelerinde yenileme ve dönüşüm çalışmaları yapılması gerektiğine dikkat çeken İnce, “Sağlıklı ve güvenilir kentler oluşması ancak; kamu yararı ilkesini benimseyen, temel şehircilik ilkelerini dikkate alan ve kentsel rantın eşit dağıtımını sağlayan yönetim ve yöneticilerle mümkündür” ifadelerini kullandı. İnce, Şehir plancıları olarak Mersin’in sorunlarının çözümü için şu önerilerde bulundu:

400 bin kişinin yaşayabileceği imarlı alanların bir an önce alt ölçek planlama süreçlerinin tamamlanmasını sağlamalıdır.

Kentimize gelen depremzede vatandaşlarımız sadece kent merkezlerinde değil koordinasyon sağlanarak ilçe merkezlerin de barınması sağlanmalıdır.

Artan nüfus ve inşaat maliyetlerindeki artışlara bağlı olarak kent merkezinde yaşayan alt-orta gelir grubu için yer seçimi kentten bağımsız olmayan, orman, mera ve tarım alanları dışındaki alanlara merkezi yönetimin toplu konut projeleri üreterek kentimizde oluşan konut rantına müdahale edilmelidir.

Hem merkezi yönetim hem de yerel yönetimler kentsel dönüşüm ve yenileme projeleri için rezerv kiralık konut alanları üretmelidir.  

Kentimize bundan sonraki süreçte sosyal ve ekonomik dengeyi sağlamak amacıyla geçici barınma ile gelen mültecilerin başka kentlere gönderilmesi sağlanmalıdır.

Yeni imar alanları değil kentsel tasarım rehberi eşliğinde hem merkezi yönetim hem de yerel yönetimlerin halkın katılımı ile beraber kentsel dönüşüm ve yenileme projelerine Mersin modeli oluşturulmalıdır.

Özel mülkiyetin elinde olan ve adeta arsa amaçlı değil borsa amaçlı değerlendirilen konut arazileri bir an evvel önlemler alınarak planlı yapılaşmayı sağlayacak şekilde değerlendirilmelidir.”