Çevreciler, Akkuyu’daki Açılışa Karşı Eylemde | Güney Gazetesi Mersin

Çevreciler, Akkuyu’daki Açılışa Karşı Eylemde

Gülnar’da inşası devam eden Akkuyu Nükleer Santraline AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ilk yakıt yüklemesi yapılacak. Mersin Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri, Akkuyu Nükleer Santraline yüklenecek ilk yakıt yüklemesi karşı Özgecan Aslan Meydanında eylem yaptı. Çok sayıda çevrecinin katıldığı eylemde, “Yakıtını da al git”, “Ülkemiz Nükleer Çöplük Olmayacak”, “Akkuyu Pahalıya Patlar” dövizleri taşındı.

Çevreciler, Akkuyu’daki Açılışa Karşı Eylemde


MAYSA DERYAYEVA

 

Eylemde NKP Dönem Sözcüsü Osman Koçak, Akkuyu Nükleer Santralin çevreye önemli derecede zarar vereceğini ifade etti.

Koçak, yarın AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak ilk yakıt yüklemesine çevreciler olarak karşı olduklarını belirtti. Koçak, “Mersin Nükleer Karşıtı Platform ve tüm nükleer karşıtı kurum, kuruluş ve aktivistler Akkuyu’ya nükleer yakıt getirilmesine karşıdır. Akkuyu’ya nükleer yakıt getirilmemelidir. Nükleer karşıtları Enerji Bakanına Nükleer santralin insanlara, canlılara, doğaya, çevreye, ekosisteme zararlı etkileri; reaktörün Akdeniz’in 30 dereceyi artan sıcaklıktaki suları ile soğutulması, işletme, deprem, güvenlik riskleri; nükleer yakıtın taşınması, korunması, nükleer atıkların saklanması ve bertarafı konularında bilgi vermesini talep eden sorular yönelttiler. Bu sorular nükleer karşıtı milletvekilleri tarafından TBMM’de de soru önergesi olarak verildi. Enerji Bakanı topu NDK ve Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Başkanlığı (TENMAK’a ) atarak sorularımıza cevap vermekten kaçınmıştır” dedi.

 

 

Koçak, “Akkuyu’ya 27 Nisan’da nükleer yakıt getirilmesi ile Akkuyu sahası nükleer saha haline gelecek, Rusya ambargolar nedeniyle Avrupa’daki nükleer santrallere satmakta ve nakletmekte zorlandığı yakıt çubuklarını Akkuyu üzerinden satma olanağı kazanacak, nükleer yakıt atıklarını da aynı yoldan geri alacak, kullanım dışı yakıt çubukları Türkiye’de depolanacaktır. Rusya bu yolla ek olarak ekonomik kazanç sağlayacak bu ticaretin radyoaktif, politik ve ekonomik riskleri halkımızın sırtına yüklenecektir. Herhangi bir politik ve askeri uluslararası gerilimde Akkuyu’yu, bölgemizi ve halkımızı hedef haline getirecektir” ifadelerini kullandı.