Akkuyu artık nükleer tesis! | Güney Gazetesi Mersin

Akkuyu artık nükleer tesis!

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali nükleer ‘nükleer tesis’ statüsünü aldı. Akkuyu NGS’nin ilk yakıt törenine rahatsızlığı nedeniyle canlı bağlantı ile katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükseldik” ifadesini kullandı.

Akkuyu artık nükleer tesis!


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Akkuyu NGS’de gerçekleşen ilk yakıt törenine canlı bağlantı ile katıldı.

Akkuyu’nun bir nükleer tesis statüsünü kazandığını dile getiren Erdoğan, “Böylece ülkemiz 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir. Bugün dünyada 422 nükleer reaktör faal halde olup, 57'sinin de yapımı devam ediyor. AB elektriğinin yüzde 25'ini nükleerden elde ediyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu, nükleer enerjiyi yeşil enerji kabul ederek bu konudaki tereddütleri gidermiştir. Biz de Akkuyu ile ülkemizi bu gelişmelerin bir parçası haline getirdik. Projelerimize en başından beri destek veren sayın Putin başta olmak üzere tüm Rusya makamlarına şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

 

“EN BÜYÜK ORTAK PROJE"

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise "Akkuyu NGS Türkiye ve Rusya arasında en büyük ortak proje. Akkuyu'da bu denli bir aşamaya gelindiği için sizleri tebrik ediyorum. Akkuyu Türk-Rus tarihinin en büyük projelerinden birisi. Sonuç olarak birtakım kritik önem taşıyan anlaşma sağlandı. En önemlisi ekonomi ve ticaret alanındaki ilişkilerimizi geliştirmeye karar verdik. Ayrıca karşılıklı yatırımlarımızı artıracağız ve iki ülkenin pazarına da dahil olmaya teşvik edeceğiz. Özellikle doğalgaz konusunda teşviklerimizi esirgemeyeceğiz” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)