Cemevlerine destek sayaca takıldı | Güney Gazetesi Mersin

Cemevlerine destek sayaca takıldı

9 Kasım 2022’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmuş, cemevlerinin aydınlatma giderlerinin Kültür Bakanlığına ayrılacak bir ödenekten ödenmesi de kararnamede yer almıştı.

Cemevlerine destek sayaca takıldı


ABİDİN YAĞMUR


Kararnamenin yayınlanmasından ardından yurdun dört bir yanındaki cemevleri, elektrik faturalarını Kültür ve Turizm Bakanlığına yönlendirmeye başladı.

 

MORG HİZMETLERİ FATURAYI KABARTIYOR

 

Ancak kararnamede sadece “aydınlatma” ibaresinin yer alması cemevleri, elektrik şirketleri ve bakanlık arasında yeni bir tartışmaya neden oldu.

Tartışmanın nedeni cemevlerinin elektrik faturalarının çok yüksek olması. Bunun başlıca nedeni ise cemevlerinin birçoğunca morg ve cenaze hizmetleri veriliyor olması. 7 gün 24 saat soğuk tutulması gereken morglar, cemevlerinin en önemli elektrik gider kalemi olarak göze çarpıyor.

Bunun yanı sıra neredeyse tüm cemevlerinde mutfak ve misafirhane hizmetleri de veriliyor. Yazın serinlemek, kışın ısınmak için kullanılan klimalar da eklendiğinde faturalar kabarıyor.

 

30 EYLÜL’E KADAR SÜRE VERİLDİ

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, elektrik faturasında sadece aydınlatma ile ilgili tutarı ödeyeceğini derneklere bildirdi.

Bakanlık, elektrik faturasının aydınlatma ve diğer kullanımlar şeklinde ayrılabilmesi için de cemevlerine “sayaçlarınızı ayırın” teklifinde bulundu.

Bakanlık, cemevlerinin sayaçlarını ayırma işinin 30 Eylül 2023’e kadar yapılmasını, sayaçlarını ayırmayan cemevlerine 30 Eylül 2023’ten sonra aydınlatma desteği verilemeyeceğini de resmi bir yazıyla cemevlerine bildirdi.

Ancak Türkiye genelindeki yüzlerce cemevinin geçmişi eskilere dayanıyor, birçoğu eski yapılarda hizmet veriyor. Bu yapılarda aydınlatmada ve başta cenaze ve morg hizmetleri olmak üzere diğer hizmetlerde kullanılan elektrik tek bir sayaçtan okunuyor.

Sayaçların ayrılması için ise cemevlerinin en başta elektrik projesi yapması, projenin onaylanması, onayın ardından tadilat çalışmaları yapılması gerekiyor.

Bu da cemevleri için yeni bir zahmet ve küfret demek. Örneğin Mersin Cemevinin sayaçlarını ayırabilmesi için kapsamlı bir tadilata girmesi ve en az 400 bin lira harcama yapması gerekiyor.

Oysa Mersin Cemevinin aylık aydınlatma elektriği gideri 3 bin lira civarında. Diğer hizmetler için harcanan elektrik tutarı ise aylık 25 bin lirayı buluyor.

 

“SORUN BASİT ŞEKİLDE ÇÖZÜLEBİLİR”

 

Cemevlerinin yaşadığı bu sıkıntı, eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Mersin Cemevini ziyaretinde de gündeme geldi.

Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, “Hükümetin aydınlatma desteğini elbette önemli buluyoruz. Biz Alevilerin talepleri tam olarak karşılanmamıştır ama elbette bu destekten faydalanırız. Burada cemevlerine sayacınızı ayırın, yeni proje yapın demeyi doğru bulmuyoruz. Bu işin çözümü daha basit olabilir. Cemevindeki aydınlatma unsurları belirlenir, günde kaç saat yanıyor, ne kadar yakıyor hesaplanır, ona göre destek verilir. Biz zaten aylık 30 bin lira elektrik faturası ödüyoruz. Bunun içinde aydınlatma en fazla 3 bin lira. 27 bin lirayı ödeyen 3 bin lirayı da öder. Öderiz. Ama burada önemli olan talebimizle ilgili bir adım atarken cemevlerine zorluk çıkarmamaktır. Basit bir yönetmelik maddesiyle, basit bir hesaplama yöntemi ile sorunu çözmek varken, binayı adeta yık yeniden yap, yeniden proje yap, yeniden yüz binlerce lira masrafa gir demek doğru değil. Bu sorunun çözülmesini bekliyoruz” dedi.