"Öğretmenler geçinemiyor" | Güney Gazetesi Mersin

"Öğretmenler geçinemiyor"

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı nedeniyle açıklama yaptı. Uygulanan yanlış ekonomik politikalardan dolayı emekçilerin yoksullaştığına dikkat çeken Tekin, emekçiler olarak haklarını alıncaya dek mücadele edeceklerini söyledi.




MAYSA DERYAYEVA

 

Artan kira fiyatları, gıda fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çeken Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, eğitim emekçilerinin geçinemediğini ifade etti.

Tekin, “İşçi sınıfı artık sebze/meyveyi taneyle almaya başlamıştır. Tüketilmesi kaçınılmaz olan temel gıda maddelerindeki günlük fiyat artışlarına market çalışanları etiket yetiştiremez hale gelmiştir. Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 kilo beyaz peynirin fiyatı, gram altının fiyatına ulaşmıştır. Et giremeyen hanelerin avuntusu olan kıyma dahi lüks hale gelmiş, “yiğit muhtaç olmuş kuru soğana” türküsü iktidar sayesinde gerçeğe dönüşmüştür. Bu ağır yoksullaşma ve yüksek sömürü düzeninde, tüm kamu emekçileri gibi biz eğitim emekçilerinin de geçinmesi imkansız hale gelmiştir” dedi.

Yöneticiler tarafından Öğretmenlere baskı uygulandığını söyleyen Tekin, “Eğitim emekçileri geçinememektedir. Borçla ay sonunu getirmeye çalışmakta, kredi ve kredi kartlarıyla ailesinin ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken borç sarmalına girmekte, sarı sendikalar ile hükümetin müsamereyi andıran toplu görüşmeleri nedeniyle soğan fiyatlarındaki artış kadar bile ücret artışı alamamaktadır. Eve boynu bükük, sınıfa düşünceli girmektedir. Liyakatsizce seçilmiş yöneticilerin baskısı, öğrencilerine laik, çağdaş ve kamusal bir eğitim veremiyor olmanın stresi altındadır. Zaten sözleşmeli, ücretli, kadrolu diye çalışma hukukuna bile aykırı biçimde ayrıştırılarak sömürülüyorken bir de garabet ÖMK eliyle tekrar ayrıştırılmanın ve kategorize edilmenin baskısını yaşamaktadır” diye konuştu.