Köylülerin maden direnişi | Güney Gazetesi Mersin

Köylülerin maden direnişi

Aytap Madencilik tarafından Anıtlı’da faaliyete geçen mermer ocağına karşı köylülerin direnişi devam ediyor.  Mersin Valiliği tarafından “ÇED gerekli değildir” kararın iptaline karşı köylülerin açtığı davada keşif tarihi belli oldu.

Köylülerin maden direnişi


ELVAN KONUK


 

Aytap Madencilik Firması tarafından Kaledran’da işletilmeye başlanan mermer ocağıyla ilgili olarak Mersin Valiliği tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı köylüler dava açmıştı. Mahkeme 4 Mayıs Perşembe günü Keşif yapılmasına karar verdi. Tüm Anamurluları keşfe davet eden MERÇED Anamur Temsilciliği kararı, “4 Mayıs Perşembe günü, saat 12.30’da keşif var. Mersin 1. İdare Mahkemesi, Aytap Madencilik Firması tarafından Kaledran’da işletilmeye başlanan mermer ocağıyla ilgili olarak Mersin Valiliği tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı açılan davada, 4 Mayıs Perşembe günü, saat 12.30’da keşif yapılmasını kararlaştırmıştır. Keşfe tüm Anamur halkı davetlidir” ifadelerini kullandı.

 

 

Antalya ve Mersin illeri sınırında bulunan eski bir yerleşim olan Kaledran’da özel bir firma tarafından açılmak istenen mermer ocağı için yol çalışması başlamış, yüzlerce yabani zeytin, kızılçam ve sandal ağacı yok edilmişti.  Anamur’a bağlı Anıtlı köyünün sırtlarındaki yamaç ve kayalık arazide başlatılan mermer ocağı çalışması muz, avokado ve zeytinin yanında tropik meyve üretimi yapılan bölgede tepkiyle karşılanmıştı. Arkeolojik sit alanını da kapsayan yaklaşık 100 hektarlık ruhsat sahasında el değmemiş yabani zeytin ağaçlarının yanı sıra kızılçam, sandal, menengiç ve harnup gibi maki türlerinin de yer aldığı bölgedeki çiftçi kooperatifleri ve vatandaşlar mermer ocağı için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için dava açmıştı. Mahkeme 4 Mayıs Perşembe günü keşif kararı aldı.