Dolu karpuz tarlalarını vurdu | Güney Gazetesi Mersin

Dolu karpuz tarlalarını vurdu

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Tarsus Kulak köyündeki çiftçileri tarlada ziyaret ederek, sorunlarını dinledi. Geçtiğimiz hafta etkili olan dolu yağışından sonra çiftçilerin ekinlerin zarar gördüğünü belirten Gökçel, çiftçilerin üretime devam edebilmesi için gerekli desteğin sağlaması için çağrıda bulundu.

Dolu karpuz tarlalarını vurdu


MAYSA DERYAYEVA

 

Hava şartlarından dolayı tarlaya ektikleri karpuzlarının zarar gördüğünü ifade eden çiftçi, “Karpuzun yerine fıstık ekeceğiz. Belki bunun açığını oradan kapatırız. Fide borcumuz, gübre borcumuz hala duruyor. Bankalara borçlar var. Yeni ekim yapabilmek için yeni borca gireceğiz. Maliyet katlanarak gidiyor” dedi.

 

 

 

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, zarar gören çiftçilerin banka borçlarının ertelenmesi ve faizin silmesi gerektiğini söyledi.

Çiftçinin tarlayı boş bırakmaması, yeni ürün ekmesi gerektiğini bunun için çiftçiye destek sağlanması gerektiğinin altını çizen Gökçel, “Tarsus ilçesi Kulak mahallesindeyiz. Hafta sonu yağan aşırı dolu ekili alanlara büyük zarar verdi. Şu anda Kulak’ta karpuz tarlasındayız. Maalesef dolunun verdiği zarar neticesinde karpuz tarlası olduğu gibi doluya maruz kalmış, zarar görmüş ve çiftçimiz şu anda karpuzu sökmek zorunda. Genelde araziler hazine arazisi çiftçilerimiz ÇKS’ye kayıt yaptıramıyorlar. Tarım sigortası primleri çok yüksek, çiftçilerimiz sigorta yaptıramıyor dolasıyla burada bir büyük mağduriyet var. Mutlaka hasar tespiti yapılarak, çiftçilerimizin bu mağduriyeti giderilmeli. Çiftçimiz şimdi karpuzu söküp yerine başka çeşit ekecek. Fide, gübre ve işçilik maliyeti lazım. Çiftçilerimize tekrardan kaynak lazım. Ziraat Bankasına, Tarım Kooperatiflerine çiftçimizin borçları var. Mutlaka bu borçların ertelenmesi, faizinin silmesi gerekli. Çiftçilerimiz üretime devam etsin. Çiftçilerimizin mağduriyetini üstlerinden atalım” diye konuştu.