Üreticide ucuz, markette pahalı | Güney Gazetesi Mersin

Üreticide ucuz, markette pahalı

Nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en çok limonda yaşandığı açıklandı Erdemli ilçesinde sezon başında bahçede 7 lira olan limon, Nisan’da ise 3-4 lira civarında değer buldu. Bu düşüşe rağmen Türkiye genelindeki marketlerde tüketici ürünü yine 17-18 TL’den aldı.

Üreticide ucuz, markette pahalı


Türkiye'nin limonda üretim merkezli Mersin Erdemli'de hasat sonuna gelindi. Hasat sonu olmasına rağmen limonun bahçeden 3-4 liraya alınıp, marketlerde yüksek fiyattan satılması dikkat çekti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da önceki gün üretici ile market arasındaki fiyat farkının yüzde 573,6 ile en fazla limonda görüldüğünü açıkladı.

Konuyu değerlendiren Erdemli'deki sektör temsilcilerinden, üretici ve ziraat mühendisi Aşkın Şahin, üreticilerin limonu sezonda çeşitli fiyatlarla pazara sunduğunu ancak marketlerdeki fiyatın hep yüksek kaldığına dikkat çekerek, "Bir tezat vardır ki, üretmiş olduğumuz ürün tüketiciye varıncaya kadar 6-7 katına kadar bir fiyat farkı ortaya çıkmaktadır" dedi.

 

 

 

"FİYAT FARKINDAN ÜRETİCİ DE, TÜKETİCİ DE MEMNUN DEĞİL"

 

Ürünün markete ulaşıncaya kadar elbette bir maliyetinin olduğunu ancak ürünün maliyetin kat kat üzerinde yüksek fiyatla tüketiciye sunulduğunu söyleyen Şahin, "Burada çok farklı bir tezat vardır ki, üretmiş olduğumuz ürün tüketiciye varıncaya kadar 6-7 katına kadar bir fiyat farkı ortaya çıkmaktadır. Biz üreticiler olarak bu olaydan memnun değiliz, elbette ki tüketicilerde memnun değildir. Biz sezon başında ürünlerimizi 6-7 TL'den bir kısım ürünlerimizi sattık. Biz bu ürünlerimizi sattığımızda market fiyatlarına bakıyoruz, yine 17-18 TL" ifadelerini kullandı.

 

"MARKETTE FİYAT HEP YÜKSEK SEVİYEDE"

 

Kimi zaman limon fiyatlarının 3 TL'ye kadar geri çekildiğini ancak market fiyatlarının aynı yüksek seviyede kaldığını hatırlatan Şahin, "Market fiyatlarına bakıyoruz yine 17-18 TL arasında. Bu yetiştirmiş olduğumuz ürünleri biz günübirlik zamanın şartında ihracat varsa gönderiyoruz veya iç piyasaya gönderiyoruz. Çiftçilerimizin büyük bir kısmı ise tabii kendi imkanlarıyla dalından hasat ediyorlar, kesiyorlar. Kendi imkanlarıyla soğuk havalara, Ürgüp'teki depolara kaldırıyorlar. Elbette ki bunun da bir maliyeti olacak. Birim fiyattaki bir ürünün üzerine bunları toparladığımız zaman 4-5 lira maliyet oluyor" diye konuştu. (İHA)