“9 milyon emekli açlık sınırı altında maaş alıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“9 milyon emekli açlık sınırı altında maaş alıyor”

Açlık sınırı 10 bin liraya ve yoksulluk sınırının 32 bin liraya dayandığını ifade eden Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi Başkanı Ahmet Karakuş, 9 milyon emeklinin asgari ücretinin altındaki maaşlarla hayat mücadelesi verdiğini söyledi.

“9 milyon emekli açlık sınırı altında maaş alıyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

Özgür Çocuk Parkında yapılan eylemde emekliler adına açıklama yapan Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş, “Açlık sınırının 10.000 TL, yoksulluk sınırının 32.000 TL, asgari ücretin ise 8.500 TL olduğu ülkemizde 9 milyon emekli 7.500 TL aylık almaktadır. Bu aylık, açlık sınırı bile değil, ölüm sınırıdır. Kalan ömrümüz hastane kapılarında, sağlık hizmeti almaya çalışarak geçiyor. Çalışırken misli misli ödediğimiz sağlık primleri, yok sayılıyor. Sağlık hizmetleri adeta soygun yerine dönüşmüş durumdadır. Aylık bağlanırken uğradığımız haksızlıkların, adaletsizlikleri haddi hesabı yok. Akşam dağılmış pazarlardan çöpe atılmış sebze meyve toplayan emeklilerin görüntüleri siyasi iktidarın ayıbı değil mi? Demokratik bir ülke, barış içinde bir ülke, kardeşlik içinde, eşitlik içinde bir ülke en başta emeklilerin hakkıdır” diye konuştu.

 

“EMEKLİLERİN ÖRGÜTLENMESİ YASAL HAKTIR”

 

Sendikal örgütlenmenin yasal bir hak olduğunu söyleyen Karakuş, emeklilerin insanca yaşaması bir hak olduğunu vurguladı.

Sendikalarının kapatılmak istendiğini belirten Karakuş, “İnsanca bir yaşam en temel hakkımızdır. Bu sorunları çözmek yerine sendikal örgütlülüğümüzü engellemeye çalışan siyasi iktidar emeklileri sendikalarını kapatarak sessizleştirmek, örgütsüz bırakmak istemektedir. Bu amaçla sendikamızı da kapatmak istiyorlar. Sendikamız için Ankara Valiliğinin açtığı kapatma davasının ilk duruşması 9 Mayıs 2023 tarihinde Ankara’da görülecektir. Siyasi iktidara buradan sesleniyoruz. Adalete, hukuka olan inancımızı korumak istiyoruz. Demokratik bir ülke olmanın gereği olarak emeklilerin sendikal haklarını tanıyın, bu davayı geri çekin. Çünkü ne yapsanız da, sendikal haklarımızı kullanmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Geleceğimize sahip çıkmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.