Üç fidanı andılar | Güney Gazetesi Mersin

Üç fidanı andılar

Emek Partisi Mersin İl Örgütü tarafından 51 yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan anıldı. Özgür Çocuk Parkında yapılan anma töreninde konuşan Emek Partisi Mersin İl Başkanı Yusuf Kaya, "Denizler’in mirası bugün başta işçi sınıfının eylemleri olmak üzere bütün ezilenlerin eylemlerinde, tam bağımsız ve sosyalist bir Türkiye mücadelesinde sürüyor" dedi.

Üç fidanı andılar


MAYSA DERYAYEVA

 

51 yıl önce 6 Mayıs’ta Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan 51 yıl önce 6 Mayıs’ta idam edildiğini belirten Emek Partisi Mersin İl Başkanı Yusuf Kaya, “Başta onların idamları için Meclis’te el kaldıran milletvekilleri olmak üzere, darbe komutanları, güvenlik güçleri ve bürokrasi bu mücadeleyi kendi varlıkları için tehlikeli görmüşlerdi. Denizler kısacık yaşamlarında sadece düzenin bekçilerine, atanmış memurlarına değil aynı zamanda ülkeyi kuşatan, nüfuz eden emperyalizme, içerideki uzantılarına, işbirlikçilerine ve kısaca tekellerin düzenine karşı çıkıyorlardı. Kurdukları örgüt ile işçileri, köylüleri ve gençleri bunun için harekete geçirmeye çalıştılar. 1968-70’li yılların başında dünyadaki gençlik ve işçi hareketlerinden Türkiye’ye vuran dalganın en üstünde yer aldılar. Binlerce Deniz’in en güçlü, en atak temsilcileri oldular. Onları öldürenler bu devrimci gençlik atılımını en acı biçimde kesmek istemişlerdi. Başaramadılar. Denizler’in mirası bugün başta işçi sınıfının eylemleri olmak üzere bütün ezilenlerin eylemlerinde; tam bağımsız ve sosyalist bir Türkiye mücadelesinde sürüyor” ifadelerini kullandı.

 

 

14 Mayıs'ta yapılacak seçimde birleşe birleşe kazanacaklarını ifade eden Kaya, "Denizler bugün sağ olsalardı sınıfsız sömürüsüz bir dünya için mücadele etmeye devam edeceklerdi. Denizlerin başlattığı mücadelenin ateşi hala yanıyor, yanacak. 14 Mayıs seçimleri bu çok yönlü ve kapsamlı mücadelenin bir parçasıdır. Tek adam rejimini sona erdirecek hamle milyonlarca Denizlerden gelecek. Birleşe birleşe kazanacağız. Biz kazanacağız, emekçiler kazanacak" dedi.