Zeytinyağı üretiminde rekor bekleniyor | Güney Gazetesi Mersin

Zeytinyağı üretiminde rekor bekleniyor

Tarsus Sarıulak zeytinine ve zeytinyağına sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Tarsus Ticaret Borsası Meclis Üyesi Burak Şendağ, “Zeytin miktarının 2023 sezonunda yüzde 71,2 artarak 3 milyon ton olacağı ve yaklaşık 425 bin ton zeytin yağı üretimi ile rekor üretim gerçekleşeceği tahmin edilmektedir” dedi.

Zeytinyağı üretiminde rekor bekleniyor


Tarsus Ticaret Borsası Meclis toplantısında söz alan Meclis Üyesi Burak Şendağ, sektörüne dair bilgileri paylaştı.

Şendağ; “Tarsus Sarıulak Zeytinyağı Ticaret Borsamız tarafından düzenli olarak analizleri yaptırılmaktadır., Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan analiz sonuçlarına göre insan sağlığına en uygun besin değerleri ve özellikle 600-836 arasında değişen toplam fenol oranı ile Türkiye’de bilinen en iyi kanser önleyici bileşiğe sahiptir” dedi.

Coğrafi işaretli Tarsus Sarıulak zeytini ve zeytinyağıyla ilgili 2023 yılı rekolte değerlendirmesinde bulunan Şendağ;” Dünyanın en iyi zeytinyağı İtalya’nın Garda gölü kıyısında Drizzar türü zeytinden üretilen zeytinyağıdır. Bizim Tarsus Sarıulak Zeytinimiz ile aynı özelliklere sahip Drizzar türü zeytininin yağ kalitesi de aynı özelliklere sahiptir. Bu sezon 735 bin Tarsus Sarıulak Zeytin ağacımızdan yaklaşık 50 bin ton zeytin üretimi bekliyoruz. Bunun 12-13 bin tonunu sofralık olarak tüketileceği kalan kısımdan yaklaşık 8 bin ton Tarsus Sarıulak Zeytinyağı üretileceğini tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“KAYITDIŞILIK EN BÜYÜK SORUNUMUZ”

 

Sektörün sorunlarından söz eden Şendağ, “Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinine sahip çıkanlar gibi Mersin’in Tarsus İlçesinde üretilen Tarsus Sarıulak Zeytinine ve yağına sahip çıkmamız, taklit, tağşiş ve kayıt dışı satışını engellememiz bizim en önemli konumuz olmalıdır.

Sektörümüzün yıllardır devam eden en önemli sorunu taklit, tağşiş ve kayıt dışılık sorunudur. Bunun temel nedeni, cezaların ve kayıt dışı üretimlere yönelik denetimlerinin yetersiz olmasıdır. Taklit ve tağşiş, haksız rekabetin artması ile kayıt dışılığın önlenememesi hem kalite artışını ve hem de sektörün büyümesinin önündeki en önemli engel olmaktadır” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)