Kayısı fiyatı maliyetin altına düştü çiftçi duruma tepki gösterdi | Güney Gazetesi Mersin

Kayısı fiyatı maliyetin altına düştü çiftçi duruma tepki gösterdi

Mut kayısı üreticisi maliyeti 6 lira olan kayısının kilogramının 45 liradan bir anda 5 liraya düşmesine tepki göstererek, eylem yaptı. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, çiftçilerin maliyete satış yaptığını belirterek, “ Biz 5 liraya kayısı sattığımız halde çiftçilerimiz sadece maliyetlerini karşılayacak. Kar etme olasılıkları yok” diyerek bu fiyatlarının çiftçileri zarara uğrattığını söyledi.

Kayısı fiyatı maliyetin altına düştü çiftçi duruma tepki gösterdi


MAYSA DERYAYEVA

 

Sofralık kayısı üretiminin yüzde 85’ini karşılayan Mut kayısı üreticileri, kayısı fiyatının hızlı şekilde düşmesine tepki gösterdi. Çiftçiler Mut-Karaman yolunda bir araya gelerek, eylem yaptı.

Kayısı üreticilerinin sorunları hakkında gazetemize açıklama yapan Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, kayısının maliyetine satış yapıldığını söyledi. Çiftçilerin zarar ettiğini ve bu eylemde haklı olduğunu ifade eden Yılmaz, “Matador dediğimiz kayısı çeşidimiz var. Geçen günlerdeki yağmurda bu kayısı çeşidimizde çatlama oluşuyor. Kayısıda çatlama oluşunca ithalata gitmiyor. İthalata gitmediği için iç piyasaya yoğun geliyor ve bundan dolayı 5-10 lira arasında fiyat oynaması oldu. Kayısının ilk açılış fiyatı 45 lira oldu ama ertesi 25 liraya daha sonra 15 liraya düştü. Bu düşüş hızlı oldu. Çiftçilerimizin eylemi bundan kaynaklı ve sonuna kadar haklılar” dedi.

 

 

 

“MEYSU KAYISI ALIM FİYATI 5-6 LİRA BANDINDA OLMALI”

 

Kayısı üretimin maliyetinin 6 lira olduğunu vurgulayan Yılmaz, çiftçilerin taleplerini açıkladı.

Meysu kayısıların alım fiyatının 5-6 lira bandında açıklamasını talep ettiklerini belirten Yılmaz, “Kayısı üreticisinin 1 kilo kayısı üretimindeki maliyeti 5 lira ve bu fiyat içerisinde gübre, işçilik, suyu, ilacı kapsıyor. Biz 5 liraya kayısı sattığımız halde çiftçilerimiz sadece maliyetlerini karşılayacak. Kar etme olasılıkları yok. Kayısı üreticilerimizin ilk talebi meysucuların Mut Haline gelerek bir fiyat açıklanmaları ve meysucuların açacağı fiyat talebi 5-6 lira bandında olacaktır ve bu biraz piyasası rahatlatacaktır. Devletinde bu konuda meysuculara bir teşkil verseler daha iyi olacaktır. Geçen yıl Mut’ta Meysucular kayısıyı 7 liraya aldı ve marketten aldığımız kayısı meyve suyu ise 20 lira. Bu fiyatlar dörtte katlanırken, meysucuya sattığımız kayısının fiyatı ne hikmetse aşağıya doğru gidiyor. Meysu kayısısı 6 lira bandına olursa, kaliteli kayısının fiyatı aşağıya inemez” şeklinde konuştu.