“Ismarlama şiir yazılmıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Ismarlama şiir yazılmıyor”

Şair Şükran Bayrak, Aşk Su Nar ve Güneşe Astım Gökkuşağını adlı şiir kitapları ile okurların beğenisini kazandı. Şiir yazarken ilhamın önemli olduğunu söyleyen Şair, “Bir arkadaşım benden birine bahsederken “iki ışık arasında yazar üçüncü ışıkta paylaşır der

“Ismarlama şiir yazılmıyor”


ELVAN KONUK

 

Mersin’de yaşayan Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği (MEŞYAD) üyesi Şükran Bayrak, yazma yolculuğunu okurlarımız için anlattı. Aldığı bir şehit haberi üzerine ilk şiirini yazdığını söyleyen Şair Şükran ile edebiyat ve şiir üzerine konuştuk.

 

Okurlarınız için kendinizden bahseder misiniz?

1961 Kayseri/ Sarız İlçesinde doğdum. İlkokulu ilçemde okudum.  Öğretmen olmak için gittiğim Kilis Öğretmen Okulu'nun Öğretmen Lisesine dönüşmesi sonucu lise mezunu olarak okulumu tamamladım. Bazı nedenlerden dolayı Üniversiteye gidemedim ve tek pişmanlığım bu.

27 yıl Devlet Memuru olarak görev yaptım. Torun bakma sevdasına emekli oldum. 2 kızım, 4 torunum var. 37 yıldır Mersin'de ikamet ediyorum.

 

Yazma yolculuğunuz nasıl başladı. İlk şiir anınızı hatırlıyor musunuz?

Yürüyüşe giderken sosyal medya hesabımdan Ankaralı bir arkadaşım yazdı Ankara'da şehit var diye. O anda duygularım kabardı üzüntüyle karışık. Evin oradan sahile ininceye kadar bir şeyler yazmaya çalıştım, ilk şiir yazma aşkım başlamış oldu.

 

“HER TÜRLÜ SEVGİYİ BULABİLİRSİNİZ ŞİİRLERİMDE”

 

Kitaplarınızdan bahseder misiniz? Eserlerinde öne çıkan temalar nelerdir?

İlk şiir kitabım Aşk Su Nar Eylül 2020 yılında çıktı. İkinci şiir kitabım Güneşe Astım Gökkuşağını Mart 2022 yılında çıktı. Şiir kitaplarımda bazen Vatan aşkı, bazen Ata' ya duyulan aşk, bazen torun aşkı, bazen çiçeğe böceğe, doğaya, bazen sevgiliye sevgiyi hasreti anlatıyorum, kısacası her tür sevgiyi bulabilirsiniz şiirlerimde. Bir çok Antoloji kitabında şiirlerim mevcut.

 

Şiir yazarken özel bir mekana ihtiyaç duyanlardan mısınız? İlhama inanıyor musunuz?

Şiir yazarken genelde özel mekâna ihtiyaç duymuyorum. Evet ilhama inanıyorum, ilham gelmeden yazılmıyor istediğiniz kadar uğraşın olmuyor. Bir arkadaşım benden birine bahsederken “iki ışık arasında yazar üçüncü ışıkta paylaşır der" bir de ısmarlama şiir yazılmıyor, duygular kabarmalı ki yazılsın şiirler.

 

“İÇİNİZDE CEVHER VARSA ER YA DA GEÇ ORTAYA ÇIKIYOR”

 

Edebiyat türleri arasında şiirin yeri konusunda ne düşünüyorsunuz?

Çok okumayı sevmeyen bir toplum olduğumuz için şiir biraz daha geri planda kalıyor diye düşünüyorum.

 

Son olarak ne eklemek isterseniz?

Eğer içinizde cevher var ise elbet bir gün ortaya çıkıyor er veya geç. Ben şiir yazma yolculuğuna herkesin dediği gibi çocuk yaşta başlamadım. Çok uzun zaman olmadı, kendimce yazıyorum ve kısa zamanda çok yol katettiğime inanıyorum. İsteyin ve çok okuyun, araştırın.