“Tütün kullanımı toplumun sağlığını olumsuz etkiliyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Tütün kullanımı toplumun sağlığını olumsuz etkiliyor”

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır 31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü nedeniyle açıklama yaptı. Tütün kullanımı toplumda yaşayan herkesin sağlığını etkilendiğine dikkat çeken Nesanır, tütün ekimi için kullanılan verimli topraklarda sağlıklı gıda ürünlerinin yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

“Tütün kullanımı toplumun sağlığını olumsuz etkiliyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü nedeniyle açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, tütün kullanan bireyin tütün kullanmayan bireye göre en az 10 yıl erken öldüğünü ifade eden Nesanır, tütünün sağlığa verdiği zararlardan bahsetti.

Tütün kullanımın toplum sağlığına zarar verdiğini vurgulayan Nesanır, “Tütün arazileri, tütün tarımı yapan çiftçilerin sağlığını tehdit etmektedir. Küresel düzeyde tütün yaprağı üretim pazarının yüzde 55’ine sahip ülkeler arasında Çin, Brezilya ve Hindistan ilk üç sırayı almıştır. Tütün şirketleri üretim pazarlarını Afrika ülkelerine yöneltmektedirler. Tütün ekilen tarım toprakları verimsiz hale gelmektedir. Pestisit kullanımı, ormansızlaştırma, biyoçeşitliliğin kaybolması gibi sorunlar başlıca çevre sorunları arasındadır. Tütün kullanımı hava kirliliği nedenleri arasında sayılmaktadır. Özellikle kapalı ortam hava kirliliği açısından tütün kullanımı bir risk olarak kabul edilmektedir” dedi.

 

 

 

“TÜTÜN EKİLEN VERİMLİ TOPRAKLARI GIDA ÜRETİMİ İÇİN KULLANALIM”

               

Günümüzde en temel sorunların başında gıda yetersizliğinin geldiğini ifade eden Nesanır, tütün üretilen topraklarda sağlıklı gıda ürünlerinin yetiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Nesanır, “Arazilerin verimsizliği, tohum çeşitliliğinin azalması, toprağın bozulması ve tütün mahsulünün yoğun ve uzun sürmesi nedeniyle sağlıklı gıda üretim seçenekleri oluşamamaktadır. Kısıtlı olan tarım arazilerinin bireylerin, toplumların, gezegenin sağlığı için kullanılması gerekmektedir. Bu tercih, aynı zamanda etik açısından da bir sorumluluktur. Tütün ekiminden gıda ekimine doğru olması önerilen bu dönüşüm aynı zamanda sağlıklı bir çevre için de önceliklidir. Tütün ekimi için kullanılan arazilerde gıda üretiminin yapılması ekonominin de iyileşmesine katkı sağlayabilecektir” diye konuştu.