“Süt ürünlerinde denetim arttırılmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Süt ürünlerinde denetim arttırılmalı”

1 Haziran Dünya Süt Günü nedeniyle açıklama yapan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Yusuf Değirmenci, doğru ve dengeli beslenme için sütün önemli olduğunu söyledi. Süt ve ürünlerindeki denetimin arttırılması gerektiğini belirten Değirmenci, “Kayıt dışı üretime ve satışa izin verilmemelidir” dedi.

“Süt ürünlerinde denetim arttırılmalı”


MAYSA DERYAYEVA

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Yusuf Değirmenci, süt sektörü çiftlikten sofraya tüm değer zincirinde kayda değer iş imkânı yaratması ile kadın istihdamının artırılması gerektiğini söyledi.

Değirmenci, “Süt üretimi bitkisel üretimle birlikte yapıldığından, tarımsal alanların tahribatının önüne de geçmektedir. Süt sektörü, kırsal nüfusun gelir elde etmesinin yanı sıra adil bir gelir dağılımına yardımcı olur. Dünya genelinde 37 milyon süt işletmesi kadınlar tarafından yönetilmektedir. Bu da kadının ekonomiye katacağı katma değer açısından oldukça önemlidir. Kaliteli süt üretimi için süt hayvancılığı ile uğraşan çiftçi ve köylüye verilen destekler artırılmalı, aile çiftçiliği özendirilmeli, kırsal kalkınmaya önem verilmelidir. Okul sütü projesi uygulamasına yaşanılan sorunların çözülmesi kaydıyla devam edilmeli, projeye yerel işletmelerin dahil edilmesi sağlanmalıdır, Süt üreticilerinin bir araya gelmesini sağlayacak üretici birlikleri ve kooperatifler kurulmalı, gerekli destekler sağlanmalıdır, Pastörize ve UHT (uzun ömürlü) süt tüketiminin yaygınlaşması özendirilmelidir” diye konuştu.

 

 

Değirmenci, “Gıda mühendisleri üretimden denetime kadar her aşamada yer almalıdır. Bu anlamda Gıda Mühendisleri Odası tarafından Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘na önerilen "Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanı" sistemi yaşama geçirilmelidir. Tüketiciler üzerinde ciddi yanılgılara neden olan "bilgi kirliliğinin" önlenmesi konusunda, süt ve ürünleri alanında uzmanlaşmış meslek grupları ve kuruluşları ile iş birliğine gidilmeli, toplumu doğru şekilde bilgilendirme konusunda çaba sarf edilmelidir” şeklinde konuştu.