Davultepe için mahkeme kararı var ama uygulama yok | Güney Gazetesi Mersin

Davultepe için mahkeme kararı var ama uygulama yok

Mersin 1. idare Mahkemesinin, Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkının özel işletmeye verilmesine karşı yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün hiçbir işlem yapmaması çevrecilerin tepkisini topluyor.

Davultepe için mahkeme kararı var ama uygulama yok


 

ABİDİN YAĞMUR


Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Av. Derya Demir “Bir tabiat parkının eğlence merkezi haline dönüşmesine sebep olan, oraya destek olan herkes doğa için telafisi imkansız zararlar meydana getirmektedir. Kasten doğayı yok etmektedir” dedi.

29 Mart'ta bilim insanlarından aldıkları raporlar doğrultusunda, Anayasa'ya ve uluslararası sözleşmelere, kanunlara bakarak Mersin 1. idare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtıklarını ifade eden Demir, “Orada ihlaller, doğaya karşı işlenen suçlar o kadar açık ki mahkeme çok kısa bir süre içinde yürütmeyi durdurma kararı verdi ancak bir buçuk ay geçmesine rağmen kararı uygulayan da uygulatan da yok. Doğa, karından başka hiçbir şeyi düşünmeyen bir şirketin insafına terk edilmiş. O kadar güçlü bir şirketmiş ki kimse bir şey yapamazmış. Bize bunu söylediklerinde hukuki mücadeleyi daha sıkı takip etmek zorunda olduğumuzu anladık. Orada ışığın kullanılması ve yüksek sesli müzik yayını yapmanın yasaklanması için gerekli başvuruları yapıyoruz. Orada etkinlik yapacak insanlara ulaşıyoruz, kimisi gerçekten çok duyarlı davranıp konseri iptal ediyor, kimisi bizleri sosyal medyadan engelliyor” dedi.

“KAMUYA AİT OLUNCAYA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

 

100. Yıl Tabiat Parkına tüm Mersinlilerin gözü gibi bakması gerektiğini ifade eden Demir şunları söyledi:

“Orayı bakanlık bir şirkete devretmiş olsa da o devrin hukuken bir geçerliliği olmadığını biliyoruz. Bakanlık işletmecilik sözleşmesini iptal edinceye kadar orası, her bir kum tanesiyle yine kamuya ait oluncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Çevre dostları bizlere avukat olduğumuz için şu soruları soruyorlar: Mahkeme kararı varken orada yaz partileri, konserler yapacak cesareti nerden buluyor ihale alan şirket? Bu soruya cevap arıyoruz. Bakanlık yürütmeyi durdurma kararını haftalar öncesinden tebliğ almasına rağmen neden hiçbir işlem yapmıyor? Evet biz de çok merak ediyoruz bu soruları yetkililere soruyoruz. Neden?”