Çevre alarm veriyor | Güney Gazetesi Mersin

Çevre alarm veriyor

Küresel iklim krizinin yaşamsal krizlere neden olacak boyuta geldiğini belirten Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, dünyanın alarm verdiğine dikkat çekti. Aslan, “Rant politikaları sonucu sanayi, tarım, kent, ulaşım, enerji, madenler, doğal kaynaklar, ormanlar, hazine arazileri, kıyılar, dereler birer rant alanı haline dönüşmüş, yeraltı ve yerüstü su kaynakları, hava ve toprak kirletilmiş, çevre sorunları artmıştır” dedi.

Çevre alarm veriyor


 

ELVAN KONUK

MERÇED 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yanlış çevre politikalarına dikkat çekti. MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Ülkemizdeki bütün yeraltı ve yerüstü zenginlikleri küresel bir saldırı altındadır. Bu saldırının sonucunda şirketler çok kar ederken doğamız katledilmekte, çevremiz kirletilmekte ve yaşam hakkımız gasp edilmektedir. Ülkemiz plastik ithalatı ve kullanımıyla Dünyanın 10 büyük plastik çöplüğünden biri olmuştur ve sanayileşme adı altında gelişmiş ülkelerin sanayi ve nükleer çöplüğü haline dönüşmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“ÖNLEM ALINMAZSA ÖLÜM SIRASI AKDENİZ’DEDİR”

 

Türkiye’de temiz hava solumanın ve temiz su içmenin hayal olduğunu vurgulayan Aslan, “Orman katliamları ülkemizin her tarafında yapılmaktadır. Doğal kültürel ve tarihi varlıklara yönelik saldırılar artık sistematik hale gelmiştir. Tarım topraklarımız tarım zehirleriyle kirletilmiş, ithalata dayalı güvensiz gıda tüketimine mahkum edilmekteyiz. Marmara denizinin ölümüne hepimiz tanık olduk. Önlem alınmazsa ölüm sırası Akdeniz’dedir” diye konuştu.

 

“MERSİN’DE NÜKLEER ENDİŞESİ YAŞIYORUZ”

 

Mersin’in kuraklık krizi ile karşı karşıya olduğundan söz eden Aslan, “Kentimizde yıllarca Nükleer karşıtı itirazlarımız görmezden gelinerek felaketin habercisi olan Akkuyu Nükleer santralinin deprem bölgesinde inşaa edilmesi ve zemininde oluşan çatlaklıklar önlenemeden inşaata devam edilmesi hepimizde endişe yaratmaktadır. Kentimizde kurulan balık çiftlikleri, yapılan vahşi madencilik, çimento fabrikaları, orman katliamları, plastik geri dönüşüm tesisleri, Akdeniz’deki sanayi tesisleri, bilimsel planlara aykırı yapılan kentleşmeler, havamızı toprağımızı suyumuzu kirletmiş sağlığımızı bozmuştur. Bölgemiz kuraklık krizi ile karşı karşıyadır” şeklinde konuştu.

 

“YEREL YÖNETİMLERİ PLASTİK KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUM”

 

2023 yılının Dünya Çevre Günü temasının “Plastik Kirliliğiyle Mücadele Et” olarak belirlendiğini söyleyen Aslan, şu şekilde konuştu:

“Gezegenimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Dünya artık alarm veriyor. Bölgemizdeki ve ülkemizde ki bu talan zihniyeti hepimizi geleceksiz bırakacaktır. Toprağımız, suyumuz, havamız ve yaşam hakkımız için doğamızı ranta kurban eden bu politikaların karşında mücadeleleri etkinleştirmek için, Yerel Yönetimleri, meslek odalarını, STK’ları ve halkı mücadele etmeye davet ediyoruz.”