Seçimde, seçmenlerin yerine imza atıldı | Güney Gazetesi Mersin

Seçimde, seçmenlerin yerine imza atıldı

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi, 14 ve 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerine ilişkin gözlem raporunu paylaştı. İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, Mersin’de seçim gününün olaysız geçtiğini ancak birkaç eksikliklerin gözlemlendiğini ifade etti. Demir, “Bazı sandıklarda muhalefet partilerinin sandık görevlisi ve müşahitlerinin hiç olmadığı gözlemlendi ve bazı seçmenlerin yerlerine önceden imza atıldığı görüldü” dedi.

Seçimde, seçmenlerin yerine imza atıldı


MAYSA DERYAYEVA

 

İHD Mersin Şubesinde yapılan açıklamada konuşan İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, seçim süreci boyunca bağımsız seçim gözlemcilik çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Seçim ihlallerine anında müdahale edildiğini ifade eden Demir, “Gözlemleyebildiğimiz kadarıyla Mersin'de seçimler genel olarak olaysız geçse de ne yazık ki Tarsus'ta Kürt bir seçmen, uğradığı bıçaklı saldırı sonucu yaralandı. Konuşması, giyimi veya fiziksel görünümü ile Kürt olduğu anlaşılan bazı seçmenlere, kimi kolluk kuvvetleri veya sandık başkanları tarafından ayırımcı bir dil kullandığı gözlemlendi. Özellikle Kürt seçmenlerin bulunduğu seçim alanlarında, Özel Harekat Polislerinin okul giriş kapılarında, okul bahçesinde silahlı ve teçhizatlı olarak gezdikleri görüldü. Kamuoyuna da yansıdığı gibi, seçim sandıklarının kurulduğu kimi yerlerde engellilerin ve yaşlıların durumunun gözetilmediği ve birçok engellinin oy kullanmakta zorlandığı, bazı okullarda asansörlerin kapatıldığı, engelli seçmenlerin yakınlarının yardımı ile dördüncü katlara kadar çıkmak zorunda kaldıkları gözlemlendi. Sandık kurulan bütün seçim alanlarında, istisnasız olarak resmi ve sivil polislerin bulunduğu, bunların bir kısmının sandıkların bulunduğu sınıf kapılarında durduğu,  koridorlarda gezdiği veya oralarda oturduğu, bahçelerde dolaştığı gözlemlendi” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Demir, bazı seçmenlerin yerlerine önceden imza atıldığını ve bazı sandıklarda muhalefet partilerinin sandık görevlisi ve müşahitlerin hiç olmadığını belirtti.

Seçim akşamı Adliyede yaşanan olaya değinen Demir, “Akdeniz İlçesi, Zeki Sabah İlkokulu bahçesinde AKP’li Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın resimleriyle süslenmiş bir belediye aracının olduğu görülmüş, gözlemcilerimiz bu durumu şubemizdeki kriz merkezine bildirmiş, kriz merkezimiz de bölgedeki görevli avukatlarla irtibata geçmiş ve avukatların müdahalesiyle araç dışarı çıkartılmıştır.  14 Mayıs seçimlerinin ardından, sayım yapılması için oyların götürüldüğü Mersin Adalet Sarayına, yine Akdeniz Belediyesi’nin AKP’li Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ve adamları, baskın yaparcasına içeri girmiş ve müdahale etmeye çalışmışlardır. Seçim müşahitleri ve Avukatların çabasıyla harekete geçen polis tarafından engellenmiş ve devamında M. Mustafa Gültak ve adamları adliyeden çıkarılabilmiştir” diye konuştu.