“Plastik atık ithali bir an önce yasaklanmalıdır” | Güney Gazetesi Mersin

“Plastik atık ithali bir an önce yasaklanmalıdır”

Plastik kullanımının başta obezite ve kanser olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açtığını dile getiren Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, “Plastik atık ithali bir an önce yasaklanmalıdır” dedi.

“Plastik atık ithali bir an önce yasaklanmalıdır”


 

ELVAN KONUK 

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, Türkiye’ye her yıl artan miktarda plastik atık girdiğini söyledi.

Dünya Çevre Günü etkinliklerinin bu yılki temasısın “plastik kirliliğine çözümler” olarak belirlendiğini dile getiren Nesanır, “Greenpeace’nin verilerine göre, Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye 2020 yılında tam 660 bin ton plastik atık gönderildi. Bu rakam 2004’ten bu yana yıllık bazda tam 196 kat artışa denk geliyor ve ülkemize giren plastik atıkların önemli bir bölümü ambalaj yapımında kullanılan polietilen atıklar. Üstelik polietilenin üretimi OECD’nin tahminlerine göre 2060 yılına gelindiğinde daha da artacak” dedi.

 

“PLASTİKLER SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR”

 

Doğaya ve denizlere bırakılan plastiklerin zaman içerisinde parçalanarak mikro ve nanoplastiklere dönüştüğünü dile getiren Nesanır, “Nano ve mikroplastikler insanlara besin zincirine karışarak ve solunum yolu ile olmak üzere iki temel yoldan ulaşıyor. Besinler veya solunum yolu ile alınan nano ve mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri ile ilgili son yıllarda çok sayıda bilimsel çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların sonucunda besinler ile ve solunum yolu ile insan vücuduna alınan nano ve mikroplastiklerin, karaciğer, böbrek ve barsakta biriktiği gösterilmiş ve kimyasal yapılarına göre infertilite, obezite ve kanserlere yol açabileceği bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

 

“BELİRLENEN TEMALAR SADECE KAĞIT ÜZERİNDE KALIYOR”

 

1973’ten bugüne kadar 5 Haziran Dünya Çevre Günü tespit edilen için temaların sadece kâğıt üstünde kaldığını vurgulayan Nesanır, “Dünya her geçen gün daha büyük oranda ekolojik yıkıma uğramaktadır. Son bilimsel çalışmalar, gezegenimizin sınırlarının aşıldığını, ülkemiz başta olmak üzere çevre kapitalist ülkelerin her geçen gün daha da ağırlaşan çevre sorunları ile boğuşmak zorunda kaldığını göstermektedir. Merkez kapitalist ülkelerin bu duruma dair sorumluluğu açıktır. Bu gelişmeler ışığında TTB ülkemizdeki plastik atık sorunun giderilmesi için ilk adım olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın atık plastik ithalini bir an önce yasaklamasını talep etmektedir” diye konuştu.