Deprem raporu esnafı ikna etmedi! | Güney Gazetesi Mersin

Deprem raporu esnafı ikna etmedi!

Mersin Büyükşehir Belediyesine ait 2 işhanı ile bir çarşının depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkılması gündemde. 6 Şubat depreminin ardından belediye 2 binadaki tüm birimlerini boşalttı, esnafa da tebligat gönderdi ancak esnaf dükkanları boşaltmak istemiyor. “Depreme dayanıklı değil” raporuna güvenmeyen esnaf deprem testinin yeniden yapılmasını istiyor.

Deprem raporu esnafı ikna etmedi!


ABİDİN YAĞMUR


Mülkiyeti Mersin Büyükşehir Belediyesine ait olan Kırmızı Lacivert İşhanı, Özel İdare İşhanı ve halk arasında bitpazarı olarak bilinen Zafer Çarşısı hakkında deprem dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı bulunuyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, işhanındaki tüm idari birimlerini başka yerlere taşıdı ve 2 binayı boşalttı. Belediye, Zafer Çarşısı esnafına da, depreme dayanaksız olduğu testlerle tespit edilen binaların yıkılacağı, bu nedenle kira sürelerinin uzatılmayacağını bildirdi ve dükkanların boşaltılması için esnafa tebligat gönderdi.

Ancak bitpazarı esnafı, kendilerine yeni bir çarşı yapılmasını istiyor ve bu çarşı yapılmadan bitpazarından çıkmayı kabul etmiyor. Esnaf ayrıca, depreme dayanıklılık testinin yeniden yapılmasını da istiyor.

Mersin Çarşı Esnafları Derneği, bitpazarında aylardır süren tartışmaları, bir basın açıklaması yaparak kamuoyuna duyurdu, belediyelere ve Cumhurbaşkanlığına “Bu işi çözün” bulundu.

 

“BİZİ GARİBAN MI GÖRDÜNÜZ”

 

Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü,  “Hilton Otelinin ön kısmı, Marina’nın yaptığı abuk subuk duvarları kaçaktır ve 10 yıldır yıkım kararı vardır. Onları yıkmaya gücünüz yetmiyor mu? Onlar zengin buradaki esnafı gariban mı gördünüz? Çarşı esnafı sahipsiz değildir. Biz burada bir tane iş yerimizin dahi kapanmasına müsaade etmeyiz” dedi.

 

 

 

CUMHURBAŞKANINA DA ÇAĞRIDA BULUNDU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Vahap Seçer’in kendilerine “size yer bulmadan burayı yıkmayız” diye söz verdiğini ileri süren Algüllü, “Sayın Başkana soruyorum. Yasal süreci neden beklemiyorsunuz? Bizde bu binalarla ilgili yeniden deprem raporu, yeniden analiz istedik mahkemelerde bu taleplerimiz ötelendi henüz kabul edilmedi ancak bu binalar yeniden analiz edilecek. Neden yasal süreç beklenmiyor da çarşı esnafına süreli buraları boşaltın diye tebligat gönderiliyor. Bizim 5 yıl kontratımız var. Buradan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a hayırlı olsun diyorum ve yüce makamına bir çağrıda bulunuyorum. Bu iki bina sapasağlam ayaktadır. Sekiz ayda alınan, özel firmaya aldırılan bir deprem raporuyla binalar yıkılmaya çalışılıyor. Bekleyin bu binalar tekrardan analiz edilsin, bu binalar çürükse burayı birlikte yıkalım ama esnafa çözüm bulmamız lazım. Esnafa buradan çıkın demekle bu işler olmaz. Sayın Cumhurbaşkanımın bu konuya el atmasını, sayın valimizin gerekli soruşturmaları başlatmasını, binaların yeniden analiz edilmesini, depreme karşı dayanaklılık testinin ivedikle yapılmasını kendilerinde arz ve talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“ANALİZ YENİDEN YAPILSIN, ÇÜRÜKSE YIKILSIN”

 

Zafer Çarşısının korunması için 4 merkez ilçe belediye başkanına, CHP’nin esnaf milletvekili Talat Dinçer’e de çağrıda bulunan Algüllü,  “Büyükşehir Belediye Başkanımıza buradan çağrıda bulunuyoruz. Sayın Başkan sizi vicdana ve aklı selime davet ediyoruz. İki bayramı esnafın burnundan getirdiniz, esnaf mal alamıyor, esnaf iki bayramdır mal almıyor tahliye edileceğim korkusuyla. Sizi 3 oya ihtiyacım yok diyerek çarşı esnafını küçümseyen tavrınızdan dolayı, iki bayramı burnumuzdan getirdiğinizden dolayı, ben yaptım oldu mantığıyla iş yaptığınızdan dolayı protesto ediyorum. Kamu malını korumak devlet yöneticilerinin, kent yöneticilerinin birinci asli görevidir. Eğer bu binalar sağlamsa bu binalar depreme dayanıklıysa bu binaların yeniden analiz edilmeden yıkılması bir kamu zararıdır. Aklınızı başınıza alın. Kamu malını korumak öncelikle sizlerin görevi. Burası yıkılabilir buna itirazımız yok, deprem analizleri yapılsın gerçekten yıkılması gerekiyorsa, bu binalar çürükse yıkılabilir ama buradaki esnafı yıkmayacaksınız. Yerinde dönüşümle bu esnaf iş yerleri yapacaksınız, kardeşçe açılış yapacağız, talebimiz budur. Biz bu meselelerin başından beri hep şunu söyledik. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımıza güveniyoruz, esnafı mağdur etmeyeceğine olan inancımızı koruyoruz. Siz bizim bu inancımızı sarstınız” dedi.