Dövizdeki hareketlilik devam edecek | Güney Gazetesi Mersin

Dövizdeki hareketlilik devam edecek

Dolar kurunda seçim sonrası hareketlilik yaşanıyor. 21,50 seviyesi ile kapanan dolar kuru dün 23,17 seviyesine yükseldi. Döviz kurunda gün içerisinde yüzde 6 oranda arttığını ifade eden Prof. Dr. Erkan Aktaş, döviz kurundaki artışın devam edeceğini belirtti.

Dövizdeki hareketlilik devam edecek


MAYSA DERYAYEVA


Döviz kurunda yaşanan hareketliliği Mersin Üniversitesinde öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş’a sorduk. Aktaş, döviz kurundaki artışın ana nedenin döviz kurundaki baskının serbest bırakılmasından kaynaklandığını söyledi.

Önümüzdeki günlerde döviz kurundaki artışın devam edeceğini ifade eden Aktaş, “Döviz kuru daha da artabilir. Türkiye’de kur gereğinden fazla baskılandığı için kura yol veriliyor.  Döviz kurundaki artış belirli bir noktaya gelene kadar müdahale edilmeyecektir çünkü Türkiye bu kurlada uluslararası alanda rekabetçi olmayacaktır. Bir bakıma devalüasyon yapılıyor diyebiliriz. Liranın değeri düşürülüyor. Türkiye daha ihracatçı bir yapıya dönecek ama ne olacak fakirleşeceğiz, enflasyon daha da artacak. Enflasyon TÜİK verilerinde olmasa da halkın hissedeceği enflasyon, fiyat artışı hızla gerçekleşecek ve giderek yoksullaşacağız” dedi.

 

“DÖVİZ KURU YÜZDE 6 ORANINDA ARTTI”

 

Aktaş, “Kur artışı olması gerekenin altında artışı sağlamıştı bu yüzden piyasanın bir bakıma güven tazelemesi için kurun bir noktaya çekmek gerekiyor. Bu durumun devlete maliyeti biraz yüklü olacak. Özellikle kur korumalı mevzuat hesabından kaynaklı kur artışları direk halkın, devletin cebinden çıkıyor. Bir bakıma o süreci de beraberinde getirecek. Döviz kuru yüzde 6 oranında arttı” diye konuştu.

 

 

 

“YILSONUNDA 25-30 TL OLABİLİR”

 

Aktaş, döviz kurundaki artışın anormal olmadığını belirtti.

Yıl sonunda kadar doların 25-30 TL civarında olmasının konuşulduğunu söyleyen Aktaş, “ Döviz kurunda 25-30 TL konuşuluyor ve bunu öngörmek hiç kolay değil ama artış trendi devam edecek. Yılsonu 23 TL bekleniyordu ama şimdilerde yılsonu için 25 ve 30 TL konuşulabilinir. Bu artış anormal bişey değil çünkü Türkiye’de gerçek enflasyon olduğundan çok daha yukarda olduğu için, kur artışı baskılanmış, kur korumalı mevzuatta kuru bakılıyordu ama kuru baskılamanın bir faturası var. Kurun rahat bırakılmasıyla nasıl iştah ve hızlı arttığını görüyoruz. Piyasayı piyasaya göre şekillendiriyoruz algısı yaratmak için biraz daha trole ederek bekleyebilirler. Kurun ateşini kendi kendine sönmesini bekliyor olabilirler. Bu beklenti onlarında bilemeyeceği bir noktaya getirebilir mi getirebilir” şeklinde konuştu.