18 katlı yapılaşmaya mahkeme ‘dur’ dedi | Güney Gazetesi Mersin

18 katlı yapılaşmaya mahkeme ‘dur’ dedi

Toroslar Belediyesi Meclisi Arpaçsakarlar mahallesinde 18 kat yapılaşmaya izin vermişti. TMMOB’un açtığı davada mahkeme belediye meclisinin kararını iptal etti. Bölgede 18 kat imarlı inşaat projeleri durduruldu.

18 katlı yapılaşmaya mahkeme ‘dur’ dedi


 

ELVAN KONUK

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Toroslar’ın Arpaçsakarlar Mahallesi kat yüksekliği, Mersin Limanı Genişleme Projesi ve Silifke’nin Tisan Mahallesi’ndeki yapılaşma süreciyle ilgili açtıkları davaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Toroslar Belediye Meclisi’nin 5 katlı yapıların olduğu Arpaçsakarlar mahallesi ve çevresi için 18 kat yapılaşma hakkı tanımasına TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Mersin 2. İdare mahkemesinde dava açmıştı. TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy, davayı kazandıklarını söyledi.

Dava ile ilgili bilgi veren Yücesoy, 5 kat yapılaşma hakkı olan mevcut imarlı alanların 18 kata yükseltilmesi stratejik plana aykırılık taşıdığını dile getirdi. Yücesoy, “Mersin 2. İdare mahkemesinin 18 kat plan kararını hukuka aykırı buldu. TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak kazandığımız bu dava kentimizin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle yaşadığımız deprem felaketi bizlere gösterdi ki, kâğıt üzerinde bilimsel olmayan kararlar doğrultusunda verilen haklar gelecekte hem can hem mal kaybı yaşanmasına sebep olmaktadır.

Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar onaylanan imar planlarında kat yüksekliklerinin ve yapılacak binaların yapılaşma koşullarının belirlenmesi sadece meclis üyelerinin kararına bırakılması kentimizin imar planı bekleyen bölgeleri için zaman kaybından başka bir şey yaratmayacağını ifade ederiz” diye konuştu.

 

İNŞAATLAR DURDURULDU, MÜTEAHHİTLER ÖFKELENDİ

 

Toroslar Belediye Meclisi’nde alınan 18 kat yapılaşma kararının ardından bölgede 2020 yılından bu yana yüksek katlı inşaatlara ruhsat verildi. Mahkeme yürütmeyi durdurunca müteahhitler davayı açan TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kuruluna öfkelendi.

Açtıkları davaların sonuçlarını paylaşmak için Mersin İl Koordinasyon Kurulu’nun düzenlediği basın açıklamasına inşaatları durdurulan müteahhitler de katıldı. Bir müteahhit, “Belediye ile siz birbirinize dava açıyorsunuz mağduru biziz. Benim orada 4 projem var 30 milyon liralık malzeme aldım. Siz depreme dayanıklılıktan bahsediyorsunuz. Siz başka bölgelerdeki yapılaşmayı hiç görmediniz değil mi? belediye bize ruhsat veriyor. Ruhsat almadan bir gün önce belediye başkan yardımına ruhsatımızı alacağız bir problem var mı dedik. Yok dediler. Aynı insanlar bugün bize ruhsat vermedi. Onlarca insan iflas edecek” dedi.

Bir başka müteahhit, “Kent dokusundan bahsettiniz, Yenişehir’de kent dokusu yok mu? Orada dava açtınız mı? Orada neden yüksek katlı binalar var? siz siyaset yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Başka bir müteahhit ise “Sahil kesiminde olacak bir depremde taş taş üstüne kalmaz. Orada 35 katlı binalar var. Orada neden dava açmadınız. Şu an iptalini yaptığınız yerin jeoloji raporuyla sahil kesiminin raporu bir midir? Siz siyasisiniz” diye konuştu.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy ise “Biz meslek örgütleriyiz. Bizler kamusal nitelikli örgütler olduğumuz için meslektaşlarımızın haklarını ve yaşadığımız kentlerdeki sorunları dile getirmek bizim görevimiz. Biz bir siyasi parti değiliz. Çıkar çatışmasına asla girmeyiz. Bu bir ithamdır. Bizler hukuk devletlerinde eğer bir itiraz varsa bunlara yargı karar verir. Bunlara yargı karar verir. Bırakın çıkarın biz birçok konuda dava açıyoruz.  Bu yeni açılan bir dava değil 2020 yılında açıldı. Biz yorum yapmıyoruz. Yargının verdiğini sizlerle paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“LİMAN GENİŞLEME PROJESİNİN KENTE FAYDASI YOK”

 

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy, “Yaklaşık 2 yıldır sürdürdüğümüz liman genişleme projesi maalesef ki türlü hukuka aykırı kararlar alınarak kentimizin ve bizlerin aleyhine sonuçlandırılmaya çalışılmaktadır. İlk süreçte yürütmeyi durdurma kararı aldığımız dava karar yazılma aşamasında iken maddi bedel ödenerek alınan bilirkişi raporları ile maalesef ki aleyhimize sonuçlandırılmıştır” dedi.

Mersin Limanı genişleme projesine karşı 27 Nisan tarihinde tekrar dava açtıklarını dile getiren Yücesoy, konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi. Liman genişleme projesi mevcut limanın depolama alanı ihtiyacını artırma amacı dışında kente faydası olmadığını vurgulayan Yücesoy, “Söz konusu proje başından beri savunduğumuz; kent merkezinde trafik yükünü artırmanın yanı sıra Atatürk parkı olarak kentimize hizmet veren açık yeşil kamusal alana ise görüntü ve gürültü kirliliği getirecektir. Ayrıca kentimizin çeyrek asırdır beklediği, kentin stratejik ve rekabetçi gelişimi için en önemli faktör olan ana konteynır limanının yapımını uzun yıllar erteletecektir” diye konuştu.

 

TİSAN’DA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI DAVASI AÇILDI

 

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Tisan’da 5 katlı bir otel ve iki katlı konutlar yapılmasını öngeren 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına karşı 18 Nisan’da yürütmeyi durdurma davası açtı.  TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy, “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in karara karşı açtığı dava devam ederken söz konusu davalı bölgede yer alan parsellere yapı ruhsatların düzenlenmesi ve yapılaşmanın gelecekte telafisi güç zararlar doğuracağı endişesi ile dava açtık” dedi.  

Halihazırda 500 adet iki katlı konutun bulunduğu Tisan’da, doğu ve batı yarımada olarak anılan kısımlar bakir arazilerden oluşuyor. MHP’li Silifke Belediyesi, Tisan Koyu'nda 5 katlı bir otel yapılmasını ve koyun yıllardır yapılaşmadan korunan kısımlarında iki katlı konutlar yapılmasını öngören 1/1000 ölçekli plan hazırlamıştı. Plan Cumhur İttifakına mensup meclis üyelerince Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde geçmişti. Söz konusu bu kararı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer dava sürecine götürmüştü. TMMOB Mersin İl koordinasyon kurulu da yürütmeyi durdurma davası açtı.


  18 katlı yapılaşmaya mahkeme ‘dur’ dedi