İlaca Zam Kapıda | Güney Gazetesi Mersin

İlaca Zam Kapıda

Dolar ve avro kurundaki hızlı artışın ardından, yurtdışından tedarik edilen ilaçların önümüzdeki günlerde fiyatlarının artıp artmayacağı sorusu gündeme geldi. Mersin Eczacılar Odası Başkanı Özgür Sağır,  temmuz ayında ilaçtaki avro kurunun güncellenmesi halinde ilaçlara yüzde 40 oranında zam geleceğine dikkat çekti.

İlaca Zam Kapıda


MAYSA DERYAYEVA


Geçtiğimiz yılın aralık ayında ilaçtaki avro kuru 10,76 TL olarak güncellendi ancak güncel avro kuru 25 TL bandında seyrediyor.

Döviz kurunda yaşanan hareketlilik ile ilaçtaki avro kurunun güncellenmesi gerektiğini söyleyen Mersin Eczacılar Odası Başkanı Özgür Sağır, aksi takdirde ilaçta yaşanan yokluğun devam edeceğini belirtti.

Sağır, “İçinde bulunduğumuz süreçte, avro kurunun 25 TL seviyelerine ulaşması, ilaçta belirlenen kur ile reel kur arasında ki makasın açılmasına, bunun da geçmiş dönemler olduğu gibi gerek ithal ilaçlara gerekse imal ilaçlarda ki girdi maliyetlerine yansıması nedeni ile, ilaç yoklukları giderek artmaktadır. Sanayinin beklentisi temmuz ayında bir güncelleme olması yönünde. 25 TL’den yola çıkarsak yüzde 60’lık uygulama ile ilaçtaki avro kuru 15 TL seviyelerine gelecek, bu da ilaçlara yüzde 39,5’lik zam demek” dedi.

 

 

“SİSTEMİN DEVAM ETTİRİLEBİLMESİ İÇİN BİR GÜNCELLEME ŞART”

 

İlaç Fiyat Kararnamesindeki oranlar ve baremlerin revize edilmesi gerektiğini belirten Sağır, “Bu rakam olmasa dahi ilaç fiyatlarında, sistemin devam ettirilebilmesi için bir güncelleme şart. Ancak burada kritik olan nokta, kademeli karlılık modeli nedeniyle ilaç fiyatlarının artmasıyla birlikte serbest eczane ve dağıtım kanallarının karlılığının azalması, bu güncelleme ile zaten zor günler yaşayan eczacıyı daha da yaşanmaz bir ortama terk etmektir. Bu nedenle ilaç fiyat kararnamesindeki oranlar ve baremler de aynı güncelleme oranında revize edilmeli. Diğer türlü sanayi ilacı üretebilecek ancak onun dağıtımını yapacak kooperatifler/depolar ile onu halka ulaştıracak eczaneler hayatta kalmayacak” diye konuştu.